Kedves Apple, foltozd be a sza**dat!

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté az Apple “gotofail” néven elhíresült hibája mely a Safari böngésző mellett támadhatóvá teszi az Apple frissítési mechanizmusát is.

Úgy tűnik, hogy már a szakértő rajongók kezdenek kritikussá válni a céggel szemben, miután annak nem sikerült rövid idő alatt befoltoznia a súlyos biztonsági rést.

 “Dear Apple, Fix your Shi*, Much Love, Me” – kezdi írását Kristin Paget, a cég korábbi alkalmazottja, akit néhány hete csábított át magához a Tesla. A sérülékenységek vizsgálatával foglalkozó szakértő – akit az Applenél hacker hercegnőnek is neveztek – ki van akadva korábbi munkahelyére. A harag oka pedig a tehetetlenség: az Apple nem javítja elég gyorsan az operációs rendszereinek sérülékenységeit.

Mint azt a BuheraBlog is megírtaa gotofail hiba egy amatőr programozási bakinak tűnik, amit egy sor véletlen megduplázása idéz elő különböző Apple alkalmazások kódjában. Az eredmény viszont az, hogy a biztonságos böngészést lehetővé tévő SSL tanúsítványok ellenőrzése során az érintett alkalmazások bármilyen tanúsítványt elfogadnak, származzon az akár az Appletől, akár mástól.

Ráadásul időközben kiderült, hogy a Safari mellett a Mail, a Twitter, az iMessage a Facetime alkalmazások is érintettek, sőt, az Apple saját frissítési mechanizmusa sem kivétel.

Érdekesség, hogy a cég az iOS operációs rendszerben már javította a hibát, a rajongók éppen azt kifogásolják, hogy az OS X frissítése késlekedik – ami mutathatja, hogy az Apple számára melyik rendszer a kevésbé fontos.

Mit tudunk mi ehhez hozzátenni? Az Apple rajongóknak fel kell ébredniük a sérthetetlenség álmából. Már az Apple is árul vírusirtót a saját honlapján – fogadjuk el ezt egy diszkrét jelzésnek, hiszen a cég nyilván nem érdekelt abban, hogy a biztonságosabb operációs rendszer imázsát elveszítse, és nincs is erre szükség. Az, hogy a gyakorlatban biztonságosabb, semmiképpen sem jelenti azt, hogy sérthetetlen.

G Data Antivirus for MAC ingyenes próbaváltozata innen tölthető le. Ha Apple operációs rendszert használ a számítógépén, tegye meg magának azt a szívességet, hogy ma kipróbálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kedves Apple, foltozd be a sza**dat!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.