Androidos kártevői helyzetkép: a G Data majdnem 1,2 millió új kártevő felbukkanását észlelte 2013-ban

A Gartner piackutató cég szerint több mint 877 millió androidos okostelefont és tabletet értékesítettek az elmúlt évben. Az androidos eszközökre írt kártevők száma ezzel párhuzamosan nőtt az év második felében, közel 673 ezerre. Az egész évre vetített számuk pedig új rekordot, 1,2 milliós számot ért el.

Az elkövetők még mindig leginkább a trójaiakban bíznak, ha eladható értékes adatok eltulajdonításáról van szó. Egy másik e-bűnözői trend a kéretlen programok bevetése volt. Ezek nem hagyományos kártevői alkalmazások, de felhasználhatóak kéretlen reklámok megjelenítésére és arra, hogy kémkedjenek a felhasználók után.

A G Data szerinte a több platformot is érintő támadások száma növekedni fog a jövőben, és a digitális fizetőeszközök, mint a Bitcoin is egyre kedveltebb célponttá válnak. Mindezek mellett a prémium SMS üzenetekre építő csalások hanyatlásnak indulnak az újabb Android-verziókba épített védelmi mechanizmusok miatt.

Az androidos kártevők megjelenésének havi bontása

Új negatív rekordot jegyezhettünk fel 2013-ban, 1,2 millió androidos kártevővel. Az e-bűnözői ipar nagyon ráhajtott a dedikált piacokon jól értékesíthető személyes adatok ellopására”, magyarázza Eddy Willems, a G Data Security evangelistája. És nincs esély ennek a trendnek a megváltozására idén sem. „Elkövetői szempontból 2014 az adatlopás éve lesz, minthogy a prémium SMS-ekre építő csalások már nem profitábilisak az Android 4.2 és magasabb verziójú rendszerekbe épített védelmi mechanizmusok miatt. Ez azt jelenti, hogy megszaporodnak a több platformot és a digitális fizetőeszközöket célzó támadások a mobil szektorban.”

Az új androidos kártevőmegjelenések 30 százalékkal növekedtek 2013 első feléhez viszonyítva, és így új rekordot értek el. A bűnözők szintén egy új negatív csúcsot értek el az 1 199 758 új kártevői alkalmazással, ami egy 460 százalékos emelkedésnek felel meg a teljes 2012-es évhez hasonlítva.

A trójaiak továbbra is dominálnak

Azúj mobilos kártevők
típusonkénti eloszlása

Tíz kártevőből nyolc a trójai lovak családjába tartozik. A bűnözők ezeket a személyes adatok ellopására használják, majd ezekből az adatokból pénzt csinálnak a dedikált e-bűnözői piacokon.

A másik nagy probléma a kéretlen programok megszaporodása, amelyek a kártevők számának már a felét tették ki 2013 második felében. Ezek olyan alkalmazásokat tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül kártékonyak, azonban nem kívánt hirdetésekkel bombáznak és kémfunkciókkal rendelkeznek. Meglehetősen nehéz tőlük megszabadulni.

 

Előrejelzés 2014 első fél évére: 

  • SMS-es kártevők számának csökkenése az új biztonsági mechanizmusok miatt.
  • Bitcoin és hasonlók célpontba kerülése, mivel ezek olyan adatokon alapulnak, amely a készpénzt könnyen ellophatóvá teszi.
  • Több platformot érintő támadások. A mobileszközök népszerűek az online bankolás terén az mTAN eljáráson keresztül, amely a biztonságos fizetési tranzakciókat végzi. A bűnözők egyre jobban fognak erre fókuszálni és a többplatformos kártevői programok és támadások használatára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Androidos kártevői helyzetkép: a G Data majdnem 1,2 millió új kártevő felbukkanását észlelte 2013-ban
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.