Kifinomultabb arcfelismerésre törekszik a Facebook

Kifinomultabb arcfelismerésre törekszik a Facebook

A Facebook bejelentette új technológiai programját, a „DeepFace”-t, amely képes meghatározni, hogy két arc vajon ugyanahhoz a személyhez tartozik-e. A technológia 97,25%-ban pontos, míg az emberi érzékelés csak egészen kismértékben képes jobb eredményt elérni, 97,53%-ban.

Talán fel sem tűnt eddig, de a Facebook máris nagyon jól működik a fotók felismerése terén. Javaslatokat tesz a feltöltött fotókon az ismerősök megjelölésére (tag), a profilképeken és a fotón lévő személyek szemeinek és orrának a távolságának megmérése alapján.

Azonban a DeepFace technológia révén még tovább mennének, gyakorlatilag a cél egy „ideghálózat” létrehozása lenne a programon belül. A DeepFace képes lenne 3D modelleket kreálni a felhasználók arcából és virtuálisan elforgatni őket úgy, hogy mindig pontosan a kamerába nézzenek, majd így összehasonlítani az információt egy „átlagos” arccal.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2014/04/9491901_s.jpg

A DeepFace még csak egy kutatási projekt jelenleg, tehát nem mostanában fogjuk érezni a hatását. Azonban a Facebook folyamatos érdeklődést mutat a mesterséges intelligencia felhasználására, így valószínűleg az oldal inkább előbb, mint utóbb, képes lesz nagyon alaposan kielemezni a publikus fotókat és szöveget. Maga az oldal állította a közelmúltban, hogy képessé akarják tenni a mesterséges intelligenciákat arra, hogy akár kedélyállapotokat és szövegösszefüggéseket is érzékeljenek.

Forrás: Facecrooks, Seminarlinks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kifinomultabb arcfelismerésre törekszik a Facebook
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.