Trükkös üzenettel próbálkoznak a csalók

Trükkös üzenettel próbálkoznak a csalók

Mit tennénk akkor, ha egy olyan e-mailt kapnánk, amelyben valaki azt állítja, hogy megkoccoltuk az autóját a forgalomban? Valószínűleg kíváncsivá válnánk, és ellenőrizni akarnánk a mellékletként csatolt képet, hogy miről is van szó. Persze ez elég nagy hiba lenne.

A kiberbűnözők „Közlekedési balesetben érintett a gépjárműve” tárgyú e-mail üzeneteket küldenek szerteszét, így próbálva meg rávenni a gyanútlan címzetteket, hogy kártevőt telepítsenek eszközeikre.

„Jó reggelt! Ön sérülést okozott az autómnak. Nézze meg a csatolt fotókat és vegye fel velem a kapcsolatot minél előbb. Különben jogi lépéseket fogok tenni Ön ellen”, olvasható az e-mailben.

Az IMG_0612.zip nevű melléklet azonban nem egy kép, hanem egy kártevő. A Cisco először március 17-én észlelte ezeket az e-maileket, de több forrás szerint azóta is keringenek internetszerte.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2014/04/13526510_l.jpg

A múltban a kiberbűnözők hamis közlekedési bírság figyelmeztetések küldésével próbálták meg rávenni az internetezőket arra, hogy kártevőket installáljanak gépeikre.

Aki belefut az ilyen ártó szándékú üzenetekbe, jobb, ha óvatosan cselekszik. Mindaddig biztonságban vagyunk, amíg nem nyitjuk meg az e-mailhez csatolt fájlt. Ha már áldozattá váltunk, akkor futtassunk le egy víruskeresést számítógépünkön egy frissített antivírusszoftverrel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfertőződtünk-e.

Pontosan még nem tudni, hogy miféle kártevővel van dolgunk ebben a kampányban, de minden bizonnyal olyasmivel, amit arra találtak ki, hogy érzékeny információkat tulajdonítson el, ezért ha fertőzést találunk gépünkön, a vírusirtás mellett a legbölcsebb dolog, amit tehetünk, hogy megváltoztatjuk jelszavainkat.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Trükkös üzenettel próbálkoznak a csalók
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.