Magyar „jóakarók” segítik az örökbefogadást

Magyar „jóakarók” segítik az örökbefogadást

Ha valaki azon gondolkodik, hogy egy gyermeket örökbe fogadjon, jól teszi, ha megfelelő körültekintéssel fogadja a segítséget kínáló e-maileket. A csalók senkire nincsenek tekintettel, még az örökbefogadásból is pénzt szeretnének látni.

„Ismerek egy egyedülálló anyát, akinek már a terhessége sem volt tervezett, és most született meg a kislánya. A baba mindössze 3 napos. Az anya úgy érzi, hogy gyermekének egy szerető és gondoskodó befogadó családnál, lehetőleg gyermek nélküli szülőknél lenne a legjobb”, olvasható az „Örökbefogadás” tárgyú e-mailben.

Így folytatódik az üzenet: „ Az anya a terhessége alatt nem használt kábítószert, cigarettát, sem alkoholt. Még mindig kórházban van tüdő problémák miatt. Ha valakit érdekel a gyermek, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot e-mail útján! Az édesanya neve Kate és én vagyok a jogi képviselője.”

A Symantecnél elemezték az e-mailt, és megállapították, hogy egy feltört e-mail fiókból érkezett Magyarországról, Olaszországon keresztül. A címzetteket arra kérik, hogy egy másik e-mail címen vegyék fel velük a kapcsolatot. Ha az áldozatok válaszolnak, akkor a csalók többet is mesélnek az anya történetéről. Még küldenek egy örökbefogadási nyomtatványt is, és képeket az újszülöttről.

A csalók által küldött
örökbefogadási nyomtatvány

A sokadik e-mail váltás után állnak elő a lényeggel. A bűnözők 1800 eurót kérnek, amely összeg állítólag azért kell, hogy fedezze a „bírósági végzés előkészületeit és a szükséges okmányok költségét” .A pénzátutalást a Western Unionon keresztül szeretnék. Ezt a szolgáltatót egyébként előszeretettel használják a hasonló átveréseknél, mivel ennek használatával nehéz követni a pénz útját.

Hogy minél törvényesebbnek tűnjön az ügylet, az e-mailek a gyermeket örökbe adó és egy családjogi ügyvéd aláírásával érkeznek.

Természetesen mondani sem kell, hogy ha valaki adoptálni szeretne egy gyermeket, nem szabad bíznia a semmiből előbukkanó jóakarókban. Senki sem fogja megkérni az ügyvédjét, hogy kezdjen el spamüzeneteket szerteszét küldeni abban a reményben, hogy talál valakit, aki örökbe fogadná a gyermekét.

Lehetséges, hogy a csalók véletlenszerűen kiválasztott embereknek küldik az e-maileket, de az is előfordulhat, hogy van egy címlistájuk olyanokról, akik valóban szeretnének adoptálni.

Nemrég kiderült, hogy hackerek hozzájutottak félmillió olyan ember nevéhez, e-mail címéhez és telefonszámához, akik érdeklődést mutattak plasztikai és kozmetikai műtétekkel foglalkozó cégek szolgáltatásai iránt az Egyesült Királyságban. A kiberbűnözők ugyanilyen könnyedséggel törhetik fel örökbe adással foglalkozó szervezetek adatbázisait.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyar „jóakarók” segítik az örökbefogadást
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.