Hacsak az adatvédelmi beállításaid nem akadályozzák meg, hogy az alkalmazásaid nyilvánosan elérhessék az olyan oldalakat, mint a Flickr, Twitpic, Instagram és hasonlók, akkor biztosan akad egy macskakukkoló, aki képben van vele, hogy hol él a kis házi kedvenced, és teljesen odáig van attól, hogy be tudja pontosan lőni a helyet.

Owen Mundy még azt is tudja, hogy ez a kövér pofájú szürke Szaúd-Arábia Al Khobar városában, a Tabari utcában él.

Mundy, aki egyébként egy elemző, művész és a Floridai Állami Egyetem művészeti osztályának professzora, egy adatvizualizációs projekten dolgozik, melynek a neve: „Tudom, hol él a macskád!” Ez egy kísérlet az adatokkal, amely szőrös és nyávogó négylábúakból merít: úgy 15 millió körüli képet láttak el „cica” megjelöléssel a nyilvános képmegosztó oldalakon, és több ezer új kerül fel naponta.

A projekt kihasít egy szeletet ebből az adathegyomlásból, és 1 millió macska képét jeleníti meg egy világtérképen, a fényképekbe ágyazott metaadatok alapján, felhasználva a hosszúsági és szélességi koordinátákat. A cél egyrészt az, hogyfelhívja az emberek figyelmét az ellenállhatatlan macskafotókra, másrészt, hogyfelhasználja a képeket a nyilvánosan hozzáférhető adatok mennyiségének az illusztrálására. A projekt az internet kétféle célú felhasználását fedezte fel: a háziasított macskafélék barátságos és humoros természetének megjelenítését és azinternetezők minimális adatvédelmi tudatosságának kihasználását a startup cégek és nemzetközi megavállalatok által, a netezők személyes adatainak felhasználása révén.

A weboldal nem jeleníti meg az összes macskát a világhálón, csak azokat, amely képek lehetővé teszik, hogy lenyomozzák, hogy a gazdáik hol jártak. A képeket úgy szedték össze, hogy lefuttattak egy keresést a „cicák” megjelölésre a Flickr, Twitpic, Instagram és néhány más alkalmazás felületén. A projekten dolgozó csapat ezután ráküldött a képekre különböző információbegyűjtő algoritmusokat. Ennek az óriási mennyiségű adatnak a feldolgozásához a Floridai Állami Egyetem egyik szuperszámítógépét használták fel.

És nem csak a macskák azok, amelyek az adatvédelem hiányától szenvednek. Mundynak akkor merült fel az ötlet, amikor a lányát fotózta az Instagram alkalmazást használva iPhone-ján. Egy nap észrevett egy gombot, amely megnyomásával láthatott egy térképet az összes fotóról, amit készített. Ekkor pont azt gondolta, amit sokan mások is: „Nem emlékszem, hogy engedélyt adtam volnaaz alkalmazásnak, hogy ilyen térképet készítsen…”. Átnézte a térképet, és láss csodát, talált pár képet a lányáról, amit hátul az udvarban készítettek. Ekkor az járt a fejében, hogy ez elég ijesztő. Egyből arra gondolt, hogy kézzelfoghatóvá kell tennie ezt az „élményt”, így született meg a „Tudom, hol él a macskád!” projekt.

A képek letaglózóak. Mint manapság a tipikus térképalkalmazásoknál, a felhasználókbenagyíthatnak egészen a házak szintjéig, amely megmutatja már a képek pontos helyzetét is utcaszinten térkép vagy szatellit nézetben. Pontosabban kifejezve, az oldal 7,8 méteres pontossággal képes megmutatni macskáink helyzetét.

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a projektcsapatot érdekelné, hogy hol élnek a cicáink. Jobban foglalkoztatja őket, ahogy az oldalon is elmondták, a „startup cégek és nemzetközi megavállalatok hogyan használják ki az emberek minimális szintű adatvédelmi tudatosságát”.

Mundy egy az MSNBC-nek adott interjú során úgy fogalmazott, hogy ez nem lep meg senkit. „Ez végül is csak egy újabb példa arra, hogy a digitális technológiahogyan teszi lehetővé az információátadást a beleegyezésünkkel vagy a nélkül”, nyilatkozta. Néhány évvel ezelőtt Mark Zuckerberg, a Facebook megalkotója mondta, hogy a magánszféra, mint olyan, halott.

Mundy elmondta, hogy a projektet akár hívhatta volna úgy is, hogy „Tudom, hol alszik a gyermeked!”. Félelmetes, igaz? Sokkal rosszabb, mint a macskalesre használni a képek adatait. És pontosan ez a lényege a projektnek, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mi lehetséges, mire kell figyelnünk és a használt programok mit tesznek és mit mondanak el rólunk.

A projektnek van egy megfontolandó ajánlása is: távolítsuk el a személyes információkat a digitális fotókból! Ezen oldal instrukciói alapján megtehetjük. Ez is egy módja, hogy hogyan tartsuk távol a saját, a macskánk és gyermekeink adatait a kiberbűnözőktől.

Forrás: nakedsecurity

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Macskalesen a világhálón
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.