Dél-Koreában 27 millió állampolgár, azaz az összlakosság 27%-ának az adataihoz jutottak hozzá illetéktelenek.

A rendőrség letartóztatott 16 személyt, akiket a 220 millió, személyek beazonosítását lehetővé tévő adatrekorddal történő üzleteléssel gyanúsítanak. Az adatlopás a 15-től 65 éves korig terjedő populációt érintette.

Úgy tűnik, hogy az adatokat online játékok és más online szolgáltatások regisztrációs weboldalairól gyűjtötték össze.

„Az online játék egy hatalmas iparág és rengeteg ember időtöltése Dél-Koreában. Az országban a profi játékosokat popsztároknak kijáró rajongás és bánásmód övezi. A világ legjobb játékosai talán ezért is találhatóak Dél-Koreában. Úgyhogy nem meglepő, hogy a támadás is ezt a területet vette célba.”, nyilatkozta Adam Kujawa, a Malwarebyted egyik vezetője, aki a kártevőkkel kapcsolatos hírszerzéssel foglalkozik.

Az információ, amely a hatalmas, ellopott adatbázisban található, neveket, fiókneveket, jelszavakat és a lakosok regisztrációs számait tartalmazza. Az egyik letartóztatott, Kim néven beazonosított személy feltehetően egy kínai hackertől kapta az ihletet, még 2011-ben egy játékos összejövetel során.

30347704_xl

Úgy tűnik, hogy a bűnözők a játékbeli fizetőeszközökre és a más játékosoknak eladható tárgyakra utaztak. Kim egy automatizált eszközt, az „extractort” használta, hogy belépjen más felhasználók fiókjaiba és elkövesse a digitális bűncselekményeket.

Kim kb. 400 millió vont (297 000 euró) hackelt össze magának a hat legnagyobb koreai játékból, és a profitot megosztotta a kínai hackerrel, aki 130 millióval részesült. A teljes kár kb. 2 milliárd vonra tehető (1.486 millió euró). Kimet azzal gyanúsítják, hogy értékesítette a személyes információkat más, szintén az átverési üzletágban működő bűnözőknek. Az még nem világos, hogy ők a világ mely részéből származnak.

A hatalmas adatmennyiség és a nagy összegek ellenére nem ez a legnagyobb adatszivárgás Dél-Koreában. 2011-ben kínai hackerek elloptak 35 millió fiókot a Cyworld közösségi hálózatból.

„Ez a koreai populáció nagy részét érintő adatlopás mutatja az internet elterjedtségét és az online szolgáltatások sérülékenységeinek ezekre az emberekre gyakorolt hatását. Más szavakkal, majdnem mindenki használja a netet, és emiatt ki vannak téve a támadások veszélyeinek, amelyet csakis a szolgáltatók tudnak megelőzni”, nyilatkozta egy internetbiztonsági szakértő.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Óriási adatlopás Dél-Koreában
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.