Jelentős növekedés a mobilokat fenyegető kártevők arányában

2014 első felében a mobil eszközök fertőzöttségi rátája 17%-kal nőtt, amely majdnem annyit, mint a tejes 2013. évi emelkedés, amikor 20%-ot jegyeztek fel.

Az Alcatel-Lucent Kindsight Security Labs tanulmánya szerint az általuk érzékelt adatok alapján a fertőzött készülékek 60%-án androidos operációs rendszer fut, és csak kevesebb mint 1%-án iOS, Blackberry, Symbian vagy Windows.

A telemetriai információk alapján a kutatók úgy becsülik, hogy körülbelül 15 millió eszköz fertőzött jelenleg világszinten. Azonban ez egy konzervatív becslés, mert nem tartalmaz adatot azokról a területekről, ahol a fertőzöttségi szint köztudottan magasabb, mint Kínában, Oroszországban, ahol az Alcatel-Lucent szenzorai nem állnak rendelkezésre.

A Nemzetközi Telekommunikációs Egyesüléstől származó információ szerint 2,3 milliárd okostelefon van szerte a világban.

A tanulmány azt mutatja, hogy a legelterjedtebb kártevői forma a spyware (kémkedő kártevő), négy új típusú belépővel a top 20-as kártevői listába. Ezt a fajta fenyegetést abból a célból alkották meg, hogy lenyomozza az eszközök helyzetét, kémkedjen a bejövő és kimenő hívásokban és szöveges üzenetekben, és, hogy nyomon kövesse a webböngészőben végzett tevékenységünket.

Androidon a lista tetején egy trójai variáns, a Coogos áll, 35%-át érintve a biztonsági cég által megfigyelt eszközöknek. Úgy tűnik, hogy a kártevő a megszerzett információt egy Kínában lévő szerverre küldi.

24561335_xl

Kezdetben ezt a kártevőt háttérképbe rejtve terjesztették, de az újabb verzióját már egy játékba csomagolják be.

Második helyen, kicsivel 30% feletti fertőzési aránnyal az Uapush trójai áll, amely hirdetéseket tesz ki az eszközökre, de előszeretettel lopja el a hívásnapló és a kontaktlista adatait is. Ezen kívül szöveges üzeneteket küld feltehetően prémium díjas szolgáltatások számára. A parancs szervere szintén Kínában található.

A cég információkkal rendelkezik a lakóhelyek szerinti fertőzési mutatókról is a fix szélessávú hálózatokban, amely 2013. decembere óta megkétszereződött, 9%-ról 18-ra 2014. június végéig. Az emelkedés a mérsékelt fenyegetési szintű adware (kéretlen reklámprogram) fertőzéseknek tulajdonítható.

A Kindsight háromhavi megfigyelési periódusa alapján a leggyakoribb fenyegetés a felhasználók otthoni eszközei számára az adware programok, amelyek általában eszköztárakat (toolbar) akarnak feltelepíteni és hirdetéseket tesznek ki az érintett gépekre.

Azonban a legnagyobb fenyegetés egy eltérő osztályú kártevőben rejlik, és sokkal nagyobb kockázatot is jelent, mivel olyan funkciókkal van felszerelve, amelyek személyazonosság-lopáshoz vezethetnek.

A lista csúcsán a ZeroAccess trójai van, amely a fertőzések 11,13%-áért felelős, s amelyet leginkább arra használnak, hogy elősegítse más, nagy volumenű reklám-kattintós (ad-click) csalások megvalósulását.

Carberp, a hírhedt bankoló trójai szintén a listán van 6,33%-os fertőzési rátával. Banki információkat tulajdonít el, amelyeket azután feltölt egy távoli szerverre.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelentős növekedés a mobilokat fenyegető kártevők arányában
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.