Új titkosítási szabvány kerül bevezetésre az Apple-nél és a Google-nél

Az Apple azon bejelentésének nyomán, miszerint egy olyan fejlesztést eszközölnek az iOS8 operációs rendszerükön, amely következtében még a rendőrség sem képes adatokhoz hozzájutni a legtöbb iPhone-ról vagy iPad-ról, a Google is hasonló nyilatkozattal rukkolt elő.

A keresőóriás azt állította, hogy a következő generációs androidos operációs rendszer, az Android L, nagy változásokat fog hozni az információbiztonság terén. Először

története során, alapértelmezett beállításként titkosítani fogja az adatokat, így felzárkózva a nagy rivális mellé, írta a Washington Post.

Az opcionális titkosítás már 2011 óta lehetséges az Androidnál, de csak néhány felhasználó tudta, hogyan kapcsolja be ezt a funkciót.

Amikor az következő hónap végén az Android L kijön, drámai változásoknak lehetünk szemtanúi. Az automatikus titkosítással csak az eszköz jelszavát beütő felhasználóklesznek képesek elérni a képeket, videókat és más privát, az okostelefonon tárolt információkat.

Most, hogy a Google és az Apple egyesítik erőiket ennek a típusú titkosításnak a bevezetése kapcsán, úgy tűnik, hogy a rendvédelmi szervek számára nagy nehézséget fog okozni a személyes adatok begyűjtése, még akkor is, ha a megfelelő parancsokkal vagy határozatokkal rendelkeznek.

Ez az eltolódás a titkosítási szabványok területén egy kétélű fegyver, amely meglehetősen nagy hatással bírhat. Egyrészt a technológiai gigászok, mint a Google is, azt állítják, hogy az új szabályok teszik képessé őket, hogy biztonságosabb termékeket gyártsanak, amelyek immúnisak lesznek a kormányzat kíváncsi tekintetére.

31658925_l

A dolog másik fele viszont nem fest túl jó képet, mert végeredményben csak nehézséget fog támasztani a rendőrség számára az ügyek megoldása során.

Ez az aspektus azonban nem zavarja az adatvédelemmel foglalkozó jogászokat, ügyvédeket, akik rettentő lelkesek a változás miatt, és üdvözlik a tech cégek ez irányú döntését.

Az Apple és a Google egymástól eltérően fogják kezelni a változásokat, de a végeredmény pont ugyanaz lesz.

Az Apple gyakorlatilag a felhasználók ölébe pottyantja az új titkosítási szabványt, amikor azok frissítenek a legújabb iOS8-as verzióra.

Azonban a legtöbb adat valószínűleg maradni fog felhasználók felhőben tárolt fiókjaiban, amelyet a rendőrség még mindig elérhet. Persze ezt is ki lehet játszani, hiszen beállítható az adatok felhőbe történő szinkronizálásának a blokkolása az eszközökön.

Az androidos frissítések fokozatosan történnek. Biztos, hogy a Google saját Nexus eszközeiés Play Editionjai kapják meg először a frissítést, azonban a más gyártók saját eszközeinek frissítése késedelmet szenvedhet.

Ez amiatt van így, amit a szakértők az androidos ökoszisztéma „töredezettségnek”neveznek, úgyhogy még akkor is, ha az Android L kijönne még ebben a hónapban az új titkosítási funkcióval, hónapokig, de akár évekig is tarthat, mire minden androidos felhasználó ki tudja használni ennek előnyeit.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új titkosítási szabvány kerül bevezetésre az Apple-nél és a Google-nél
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.