Az SMS-ben terjesztett trójai kártevők fenyegetik leginkább az androidos rendszereket

A kiberbűnözés elleni közös erőfeszítések keretében a Kaspersky és az Interpol kiadott egy tanulmányt az elmúlt egyéves időszakról, mely szerint az androidos felhasználóknak leginkább az SMS trójaiak fenyegetésével kell szembenézniük.

Mivel a mobil operációs rendszerek közül az Android hasítja ki a legnagyobb piaci részesedést, nem meglepő, hogy a legtöbb, okostelefonokat célzó támadás is az androidos felhasználókat érinti. A Kaspersky szerint a létező mobilos kártevők 98%-a a Google operációs rendszerét veszi célba.

2013. augusztus 1-jétől 2014. július 31-ig gyűjtött a cég az adatokat a mobileszközöket érintő támadásokról a telepített védelmi megoldásain keresztül.

A telemetriai információk azt mutatták, hogy a támadás leggyakoribb formája az SMS trójaiakon keresztül történt, az összes észlelés 57,08%-ában. Ezeket abból a célból alkották meg, hogy titokban rövid szöveges üzeneteket küldjenek prémium tarifás számokra.

A kiberbűnözők 62 ilyen trójai 452 verziójával próbálták kifejteni kártékony tevékenységüket.

Ennek a típusú fenyegetésnek a népszerűsége részben azzal magyarázható, hogy azokon a földrajzi helyszíneken, ahol az eszközöket használták, az SMS-es fizetések sokkal kedveltebbek, mint más régiókban. Oroszországban rögzítették a legtöbb támadást, olyan országok, mint Kazahsztán, Ukrajna, Nagy-Britannia, Spanyolország, Vietnam, Malajzia, Németország, India és Franciaország szintén jelentős mértékben érintettek az ilyen fajta kártevők által.

Az online bankoláshoz szükséges belépőadatok eltulajdonítása érdekében is egyre több erőfeszítést tesznek a bűnözők.

Az említett időszakban 67 500 banki trójai kártevő támadást regisztráltak 37 700 felhasználó ellen.

A vizsgált periódus első hónapjában még csak 423 ilyen támadást észleltek, míg az utolsóban már 14-szeres növekedés történt, 5967 támadást rögzítettek.

Szerencsére a banki trójaiak nagyban függenek az SMS trójaiaktól, amelyek terjesztik őket, és az utóbbi számának hanyatlása ugyanilyen hatással van a banki kártevőkre is.

2014 elején Oroszországban, ahonnan a legtöbb adat származik, a mobiltelefon-szolgáltatók elkezdtek figyelmeztetéseket küldeni a felhasználóknak, amikor azt észlelték, hogy valaki telefonjáról SMS-t küldtek egy prémium tarifás számra. A jelzésükben tájékoztattak a felhasználót terhelő költségekről, majd további információt kértek a felhasználóktól a tranzakció végrehajtásához.

Azonban a bűnözők gyorsan találtak más utat a terjesztésre, és júniusban ismét növekvő trendet regisztráltak, amikor a Svpeng kártevő új variációja jelent meg.

A tanulmány elkészítése folyamán 1 023 202 felhasználó eszközén 3 408 112 kártevő támadást észleltek.

A végkövetkeztetés az, hogy a mobileszközöket célzó kiberbűnözés elkezdett növekedni a múlt év során, és egyre több felhasználót érint a világon. A bűnözők nincsenek határok közé szorítva, a térkép bármely pontján képesek támadásokat intézni.

A kártékony tevékenység visszaszorítása nem csak egyedül a biztonsági szakértők problémája, őket segíthetik a felhasználók, akiknek meg kell tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy elkerüljék az áldozattá válást.

Forrás: Softpedia

1 Comments

  1. Végh Béla szerint:

    Én a internet security progit használom és nagyon jó !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az SMS-ben terjesztett trójai kártevők fenyegetik leginkább az androidos rendszereket
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.