Vigyázat! Kamu Facebook alkalmazások a láthatáron!

Bár a Facebooknak már van hivatalos mobilapplikációja, ez abszolút nem tartja vissza a kiberbűnözőket attól, hogy megpróbálják átverni a jövő facebookosait, akik még csak tervezik az alkalmazás használatát. Számukra hamis alkalmazásokat kínálnak, hogy így szerezzék meg személyes adataikat.

A Cheetah Mobile Threat Lab szerint 15 000 hamis közösségi hálózati alkalmazást gyártottak le a szorgos kezek az elmúlt év során. Nem meglepő módon a Facebook egyedül csak 8107-szer volt céltáblája az átverős alkalmazásoknak.

Ezek leginkább Malajziát, Vietnamot és Oroszországot érintik. A biztonsági cég szerint a kiberbűnözők azon vannak, hogy a lehető legjobban kihasználják anyagilag a hamis applikációkat, miután a gyanútlan felhasználó már letöltötte azt az eszközére. Ebbe beletartoznak a prémium díjas SMS-ek küldései, amelyek szép nagy mobilszámlát generálnak, vagy az olyan fiókok megcsapolása, amelyeken előre feltöltött összegek vannak.

14200393_l

A legrosszabb persze, hogy ezek a rosszindulatú alkalmazások arra is felhasználhatóak, hogy összegyűjtsék a személyes információkat, mint a felhasználói nevek és jelszavak, amelyeket a csalók azután felhasználhatnak az áldozatok online megszemélyesítésére.

Szerencsére azért elég könnyű kiszúrni ezeket a programokat. Méretre sokkal kisebbek és sokkal kevesebb hozzáférési jogosultságot is igényelnek letöltés után, mint a valódi Facebook alkalmazás. Mellesleg ezeket majdnem mindig megtalálják és kiszűrik a hivatalos alkalmazásboltokban, úgyhogy könnyen el is kerülhetjük az áldozatul esést, ha inkább a hivatalos boltokból szerezzük be a szoftvereket, mint a külsős fejlesztők oldalairól.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vigyázat! Kamu Facebook alkalmazások a láthatáron!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.