Új típusú nigériai csalással verik át az amerikai kereskedőket

Egy új, komplex nigériai csalás vette célba az amerikai kiskereskedőket. Az FBI csak „vásárlási megrendelés átverésnek” nevezi ezt a bűncselekményt, amely az emberi bizalom kihasználására és egy harmadik fél, aki pedig egy másik csalás áldozata, bevonására épít.

Az ügynökség szerint ezt a típusú csalást már 250 kereskedő ellen bevetették és egy becsült 5 millió dolláros pénzügyi veszteséget okoztak 2012 óta, 400 alkalommal. Fontos azt is megemlíteni, hogy nem minden átverési kísérlet volt sikeres.

Az átverési terv sokkal kifinomultabb, mint amelyeket korábban a nigériai bűnözőkhöz köthettünk, mivel itt még nagy mennyiségű tengerentúli áruról is szó van, amelyeket aztán már soha nem lehet megtalálni.

Továbbá bűntársakat is egy másik típusú csalás révén toboroznak maguknak, hamis munkaajánlatokkal vagy társkereső oldalakon romantikus átverésekkel veszik rá az áldozatokat a részvételre.

A bűnözők doméneket regisztrálnak és weboldalakat alkotnak, amelyek nagyon hasonlóan néznek ki, mint valódi amerikai szervezetek honlapjai. Arra is vigyáznak, hogy olyan e-mail címeket használjanak és telefonhívásokat indítsanak, amelyek úgy tűnnek, mintha a megszemélyesíteni kívánt jogi személy (cég vagy intézet) valós körzetkódjáról érkeznének.

Legitim szervezetek képviselőinek tüntetve fel magukat, a csalók felveszik a kapcsolatot a kereskedők ügyfélszolgálatival, hogy összeszedjék a részleteket a vásárlási számlákról.

A következő lépés, hogy elhelyezzék a megrendelést, azzal a kitétellel, hogy 30 napos hitelre vennék meg. Mivel a valódi szervezet egy elismert cég vagy intézmény, az értékesítőknek nem okoz ez problémát.

30731441_l

A szállítási cím, amelyet megadnak, az USA-ban található, és az FBI szerint ez egy raktár vagy egyéb tárolóhelyiség, vagy akár egy online románc vagy dolgozz otthonról típusú átverés áldozatának az otthona, akiket megkérnek, hogy küldjék tovább az árukat, mintegy szívességként vagy a munkájuk részeként.

A terv utolsó részében az eladó kiszámlázza a költségeket a valódi intézménynek, majd értesül az átverésről és elkönyveli a veszteséget, mivel az árut már kiszállították és ismeretlen helyen van.

„Nagy mennyiségű terméket rendelnek meg, mint laptopok vagy merevlemezek”, nyilatkozta Joanne Altenburg különleges ügynök, aki 2012 óta üldözi ezeket a bűnözőket. Hozzátette, hogy néha igazán értékes és speciális orvosi felszereléseket rendeltek meg.

Ellenőrizni és újra ellenőrizni a weboldalakat és az e-mail címeket lehet a legcélravezetőbb, hogy ne essünk áldozatul ezeknek a típusú átveréseknek. Azonkívül, ha bármi jele van annak a kommunikáció során, hogy nem egy anyanyelvi beszélővel tárgyalunk, az elég fontos jelzés lehet, hogy valami nem tiszta az ügyletben.

Másik gyanús jel lehet, amikor a megrendelés egy egyetemtől érkezik és a fő domén nem .edu (az USA-ban). A felsőoktatási intézmények már 2001 óta használhatják ezt a szponzorált domént.

Az is jelzésértékű lehet, ha a szállítási cím nem egyezik meg az intézmény címével, mint ahogy az is, hogy nagy mennyiségű árut elsőbbségi vagy éjjeli szállítással rendelnek meg.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új típusú nigériai csalással verik át az amerikai kereskedőket
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.