A G Data vírusirtó szoftverei jelenleg kártevőként azonosítják az uTorrent végrehajtható fájljait, mivel azok tartalmazzák az OpenCandy hirdetési modul kódját.

Az OpenCandy egy olyan hirdetési modul, melyet a fejlesztők beépíthetnek a saját programjaikba, és a gyártója szerint ártalmatlan, nem jelent veszélyt a felhasználókra. A G Data szerint viszont az OpenCandy egy PUP (Potentially Unwanted Program), azaz egy potenciálisan kéretlen alkalmazás.

A G Data állásfoglalása szerint több probléma van a beépülővel. Az első, hogy az OpenCandy telepítését nem lehet elkerülni akkor, amikor az eredeti szoftvert a gépre installáljuk. Emellett az eredeti szoftver felhasználói szerződésében a harmadik fél által gyártott szoftverek telepítésre való figyelmeztetés el van rejtve, így a felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy egy hirdetési programot is a gépükre installáltak.

Az uTorrent telepítése alatt így olyan modul is felkerül a gépre, amely egyáltalán nem szükséges az eredeti szoftver működéséhez, és ez a modul nem is távolítható el, mivel a letelepítést elindító fájl nem létezik. Ezután az eredeti szoftver használata közben a felhasználó agresszív hirdetésekkel találkozik.

29989484_l

A PUP szoftverek blokkolása jelenleg a vírusirtó szakma legsürgetőbb problémái közé tartozik. Néhány gyártó blokkolja vagy korábban blokkolta az OpenCandy modult, mások úgy döntöttek, hogy nem adnak riasztást a hirdetési megoldásra. 2015 januárjában, az AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization) következő konferenciáján a szervezet várhatóan egy világos irányelvet ad ki, mely javasolni fogja a vírusirtók gyártói részére, hogy blokkolják az olyan szoftvereket, melyek rejtett hirdetési megoldásokat tartalmaznak és adatokat szivárogtatnak a készítők részére.

Amennyiben a gyártók elfogadják az irányelvet, a PUP megoldások néhány hónapon belől eltűnhetnek a piacról, és ezután csak azokra a reklámprogramokra nem fognak riasztást adni a vírusirtók, melyek egyértelműen tájékoztatják a felhasználókat arról, hogy a telepítés után hirdetéseket fognak megjeleníteni a számukra.

A G Data a jelenlegi konkrét esetben azt javasolja az internetezők számára, hogy az uTorrent helyett használjanak más torrent klienst, mely vagy nem tartalmaznak rejtett hirdetési megoldást, vagy erről egyértelműen tájékoztatja a felhasználókat. Ha mégis az uTorrent klienst szeretnék használni, lehetőségük van arra, hogy az uTorrent.exe fájlt hozzáadják a valósidejű védelem kivételei közé. Ebben az esetben számítaniuk kell arra, hogy kéretlen reklámokkal találkoznak az uTorrent használata közben, és arra is, hogy az OpenCandy összegyűjt, majd a készítői felé továbbít többek között olyan információkat, mint az operációs rendszerük verziója és nyelve, vagy az ország, melyből interneteznek.

További információ az OpenCandyről itt található.

3 Comments

  1. Szántai Attila szerint:

    Az OpenCandy modul a régebbi verziókban nincs biztosan nincs benne? Hogyan tudom hozzáadni a kivételekhez a programot?

    • Megnyitod a vírusirtót, majd a kék fogaskerék ikonnal a beállításokat. Itt az antivírus / valósidejű védelemre mész, majd a jobb oldalon látsz egy kivételek gombot. Rányomsz, majd az új gombra nyomsz, és ki kell tallóznod a megfelelő fájlt vagy mappát. Akár csak az uttorrent.exe fájlt hozzáadhatod a kivételekhez, vagy akár a teljes mappát. Érdemes még a kézi indítású víruskeresés kivételeihez is hozzáadnod ugyanezt, ha nem szeretnéd, hogy egy általad indított víruskeresés során ismét megtalálja a G Data a torrent fájlt. Egyébként jobban jársz más torrent klienssel, például: https://deluge-torrent.org/

  2. adns szerint:

    Én még mást is javasolnék. Az utorrent 3.1.3-ig azthiszem, de a 2.2.1-ben biztosan nincs hirdetés, úgyhogy aki akarja használja azokat, régi, de jól elmegy még mindig 7, 8 Windows alatt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A G Data blokkolja az uTorrentet
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.