A Facebook arcfelismerő technológiája már-már emberi szintet hoz

Ha fotóról kell felismerni valakit, akkor az emberek 97,53 százalékos pontossággal dolgoznak. Ami elég jónak mondható, azonban a Facebook által kifejlesztett DeepFace arcfelismerő szoftver majdnem ugyanilyen, 97,25 százalékos precizitással képes felismerni az alanyt.

Hogyan is működik ez? Először is, a DeepFace beazonosítja a jellemzőinket (arcvonásainkat) a majdnem 400 millió, naponta Facebookra feltöltött fotó között. A felhasználók ekkor kapnak egy figyelmeztetést a Facebooktól, hogy szerepelnek egy képen. Ekkor eldönthetjük, hogy elhomályosítjuk-e arcunkat az adott fotón. (A rendszer már működik egyébként, de egyelőre csak a barátok felismerését jelzi ki.)

Amennyire sci-finek hangzik a technológia, annyira valós, és persze valós adatvédelmi problémákat is felvet. A potenciális felhasználási lehetőségek száma korlátlan, a hirdetők például beazonosíthatják a boltjaikban vásárlók arcát, hogy azután még jobban személyre szabott ajánlatokkal álljanak elő, de az emberek ugyanígy beazonosíthatóak az okostelefonok kameráin vagy hordozható technológián, mint pl. a Google Glasson keresztül is.

34020879_l

Azt a tényt még nem is említettük, hogy a DeepFace automatikusan megjelöli a felhasználókat a Facebookon anélkül, hogy akár egy szót is szólna nekik. Az egyetlen adatvédelmi megoldás jelenleg a az Idővonal és Megjelölés (Tag) szekcióban található. Át kell állítani a „Megjelölési ajánlásokat” senkire.

Kétségtelen, hogy az arcfelismerési technológia egy majdnem egyedülálló fejlesztés, és az egyik legnehezebb feladat, amelyet egy számítógép valaha is meg tudott oldani. Azonban így, hogy a felhasználók arcával csak mint egy újabb begyűjthető adatként bánik a rendszer, az jelentős adatvédelmi problémának bizonyulhat a későbbiekben.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Facebook arcfelismerő technológiája már-már emberi szintet hoz
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.