Önmegsemmisítő Facebook- és Twitter-üzeneteket és fotókat kínál a Dstrux

Egy cég, amely az üzleti dokumentumok biztonságba helyezésével foglalkozik, egy „Mission: Impossible” jellegű önmegsemmisítő funkció bevezetésével ugyanezt a technológiát hozza el a közösségi hálózatokon folytatott személyes adatok cseréjéhez.

A Dstrux olyan felhő alapú szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy táblázatokat vagy más érzékeny üzleti dokumentumokat osszanak meg a weben keresztül, de mégis irányításuk alatt tarthatják a fájlokat. Ezeket a dokumentumokat nem lehet kinyomtatni, elmenteni, másolni vagy képernyőfelvételt készíteni róluk. A küldő még egy időlimitet is beállíthat a dokumentumok megtekintésére. Ahogy lejár az idő, a fájl eltűnik. Most a New York-i startup cég ugyanezt próbálja bevezetni a közösségi hálózatok vonatkozásában. A felhasználók kontroll alatt tarthatják, hogy ki láthatja megosztásukat, legyen az nyaralási fotó vagy egy kép a gyermekükről.

A Facebookon vagy Twitteren történő közvetlen megosztás helyett a Dstrux közvetítőként lép fel és hosztolja a képet vagy üzenetet. A szolgáltatás generál egy nyilvános linket, amelyre a Facebook vagy Twitter felhasználó rá kell, hogy kattintson, hogy láthassa a megosztást, de ehhez szintén a Dstrux ingyenes szoftver használata szükséges. Miként az üzleti dokumentumok esetében történik, a kép vagy üzenet ez esetben sem nyomtatható, menthető, másolható, vagy nem készíthető róla képernyőfelvétel. Az üzenetet időzíteni lehet önmegsemmisítésre vagy akár egyszerűen eltűnik parancsra.

kép dstrux

„Nincsen folyamatosan a hálózaton”, nyilatkozta a Dstrux vezérigazgatója és alapítója, Nathan Hecht. „Csak a barátok és családtagok számára jelenik meg, hogy meghatározott ideig láthassák, majd eltűnik.” Hecht azt mondta, hogy a Dstrux ötlete abból az aggodalomból eredt, hogy az online közzétett képek és üzenetek (különösen azok, amelyek megosztását később megbánjuk) egy örökkévalóságig az interneten maradnak. A technológiájuk biztosítja, hogy miután a kép vagy üzenet ideje leketyeg, örökre eltűnjön. A szolgáltatás a weben keresztül, illetve Apple vagy androidos mobilalkalmazásokkal is elérhető.

És persze itt van a tulajdonjog kérdése is. Ki a tulajdonosa a megosztott tartalmainknak? Mi, vagy a közösségi hálózat? A mai napig a közösségi hálózatoknak exkluzív jogaik voltak a megosztott fájlok és azok online archiválásának vonatkozásában. A Dstrux segítségével a felhasználók képesek fenntartani tartalmaik tulajdonjogát, egészen addig, amíg azt akarják, hogy azok láthatóak legyenek.

A Dstrux csak egy az egyre növekvő számú technológiák közül, amelyet abból a célból fejlesztettek ki, hogy megóvja a felhasználókat az állandó megosztások világában, melynek olyan szereplői vannak, mint az eltűnő üzenetekkel operáló alkalmazások (Snapchat vagy Cyber Dust) vagy az adatvédelem-központú üzenőszolgáltatás, a Wickr, amely még a fotóknak a Facebookon titokban történő megosztási opcióját is tartalmazza. „Egy olyan korszakban, amikor minden folyamatosan a neten van, ami egyszer felkerül, a Dstrux módot biztosít az ideiglenességre”, mondta Hecht.

Forrás: re/code

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Önmegsemmisítő Facebook- és Twitter-üzeneteket és fotókat kínál a Dstrux
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.