Egyre több szülő hajlandó hazudni is gyermeke életkoráról a Facebookon, csak azért, hogy készíthessen egy profilt a számára. Azt mondják, akik már töltöttek fel képeket gyermekükről, hogy sokkal egyszerűbb profilt készíteni nekik, aztán később így bejelölgetni őket a képeken, függetlenül attól, hogy ezzel megsértik a Facebook életkorra vonatkozó szabályait.

Persze tényleg egyszerűbb azután így megosztani a csemeték képeit a rokonokkal, barátokkal, mint e-mailben küldözgetni, de ez jelentős biztonsági kockázatot is jelenthet a gyerekek számára, különösen a jövőben.

„Mindenkinek van már digitális ujjlenyomata. Születéstől a halálig, mindenki hagy valamilyen digitális lenyomatot”, magyarázta Chad Wertley kommunikációs professzor. „Számít ez egy pár éves gyermeknek? Aligha. De mi a helyzet akkor, amikor már elérik a tini kort?”

Persze nehéz megmondani, hogy mire lehet majd felhasználni az információként begyűjtött képeket a jövőben. Azonban a kép lopások máris elkezdődtek a Facebookon, bár egyelőre csak gyermekek képeiről van szó. Számos anyuka számolt be róla, hogy felfedezték kisgyermekeik megosztott képeit különböző ismeretlen személyek által.

Egy nashville-i Facebookozó édesanya is egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy Kínából származó felhasználó osztotta meg a kislánya fényképét. „Elkezdtem nézegetni a képeit, és még több más kislány fényképe is látható volt nála. Nagyon megijedtem, hiszen ez a megosztás visszavezethet az én személyes oldalamra, úgyhogy akárki, aki ráklikkel a képre, láthatja, hogy hol élek.”

36128765_l

Az eset annyira megrémisztette, hogy azonnal a legszigorúbb beállításokat eszközölte az adatvédelmi beállításaiban, és elkezdte használni a KidsLink nevű alkalmazást, amely lehetővé teszi a szülők számára a privát fotómegosztást.

Léteznek ugyan olyan törvények, amelyek védik az online lévő gyermekeket (az USA-ban), de a szülőknek maguknak kell vállalni a felelősséget az általuk megosztott tartalmakért, mert miután kiposztoltak valamit a köz számára, onnantól az nem esik törvényi védelem alá. Tehát érdemes mindig naprakésznek lenni az adatvédelmi beállításokból, hogy megelőzhessünk a fentihez hasonló rémisztő szituációkat.

Ha már egy gyermek egyetlen fotója is érdekes lehet, akkor vajon mihez kezdhetnek majd a kiberbűnözők egy élethosszt felölelő képsorozattal és egyéb tartalommal?

Forrás: Facecrooks

1 Comments

  1. Peszt Lajos szerint:

    Éppen tegnap hallgattam egy egyetemi előadást, amelyben az előadó azt mondta, hogy a kétévesek (2 évesek!!!) 93%-nak van digitális lábnyoma! Mennyire felelőtlen tud lenni egy-két szülő!?
    Kellene csinálni (és persze oktatni is!!!) egy etikai-magatartási szabályrandszert a közösségi oldalakat használók számára, mert a józan paraszti ész sokaknál csődöt mondott…hogy a törvényeket már ne is említsük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyermekfotók a Facebookon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.