Digitális adatok élete a halál után

2014 decemberében egy szerencsétlen baleset során elhunyt Michael Hamelin, a hacker és fizikus. Hátrahagyta feleségét, Beth Hamelint, akinek nem csak a szeretett férj elvesztése miatt érzett gyásszal kellett megbirkóznia, de valahogy kezelnie kellett azokat a szigorú biztonsági intézkedéseket, amelyeket Hamelin alkalmazott, majd maga után hagyott.

A Daily Dot publikálta a sztorit, amely a halál eljövetele utáni technológiai és a közösségi médiában felmerülő nehézségeket taglalja.

Michael halála után Beth Hamelin ottmaradt egy halom kütyüvel és virtuális fiókkal, amelyekbe nem tudott bejutni biztonságmániás elhunyt férje miatt. Mivel Michael biztonsági szakértő is volt, mindig biztosra ment, hogy a tárolt érzékeny információk rendesen zár alá legyenek véve. Persze most, hogy eltávozott, még az olyan kis dolgok is, mint a wifi jelszó megváltoztatása igazi kihívást jelentenek családjának.

Beth nem egy profi hacker, úgyhogy amikor besétált abba a szobába, ahol néhai férje egy tucat levédett web- és e-mail szervert tárolt, ötlete sem volt, hogy mihez kezdjen velük, hogy kapcsolja le őket, vagy hogy egyáltalán mik is ezek pontosan. Michael titkosítással védett személyi számítógépei és jól őrzött internetes fiókja feltörhetetlennek tűntek.

36192165_l

A jelszavak ismeretének hiánya azt is jelentette Beth számára, hogy nem képes hozzáférni az ezernyi családi fotóhoz, amelyeket Michael digitális formában, természetesen extra védelemmel ellátva tárolt. Több hónap elteltével sem sikerült rájönnie a megfelelő jelszóra.

Beth talált olyan szervereket is, amelyek célját és funkcióját mai napig teljes homály fedi. A hardverek teljesen le vannak védve, úgyhogy esélytelen bejutni. A speciális webes fiókok kezelése szintén nem kis nehézséget jelentett. Például a Google abszolút ignorálja a család azon kéréseit, hogy hozzájuthassanak Michael információihoz. Michael Apple fiókja is elérhetetlen, mert az Apple-nek nincs érvényes szabályozása arra, hogy segítse az örökösöket, rokonokat.

Szerencsére legalább néhány közösségi média óriás, mint a Facebook és a Twitter segítőkésznek bizonyult, hogy a család hozzájuthasson Michael adataihoz, de összességében véve az egész egy igazi istencsapásnak hangzik, egy olyannak, amelyet a legtöbb ember képtelen lenne kezelni.

Forrás: Kotaku

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Digitális adatok élete a halál után
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.