Jól jönne egy adatvédelmi asszisztens okotelefonjainkon

Tisztában vagyunk azzal, hogy okostelefonunk mennyi információt ad át hirdetőknek és alkalmazásgyártóknak? A legtöbb embernek fogalma sincs róla, legalábbis a Carnegie Mellon Egyetem felmérése alapján.

Az igazság az, hogy nagyon nehéz felmérni, hogy milyen adatokhoz férnek hozzá, milyen gyakran és mikor, és ez a tény csak még valószínűtlenebbé teszi azt, hogy a felhasználók bármilyen lépéseket is tegyenek az adataik védelme érdekében.

A tanulmány szerint az alkalmazások folyamatosan gyűjtik az adatainkat, és meg is osztják azokat harmadik felekkel. Néhány alkalmazás a hely adatokat akár hetente több ezerszer is megosztja.

Teljesen úgy éreztem, hogy követ a saját telefonom. Elég rémisztő volt.”, mesélte a kutatás egyik résztvevője, miután megtudta, hogy a személyes adatai az elmúlt két hétben 4182 esetben kerültek ki a telefonjáról.

A kutatás során két tucat androidos felhasználónak megadták a lehetőséget, hogy láthassák, mely alkalmazások és milyen gyakran érik el az adataikat, és esélyt kaptak, hogy korrigálják az eszköz beállításait, amikor valami adatvédelmi szempontból mellbevágó dolgot tapasztalnak. Az egyik ilyen dolog az volt, amikor kiderült, hogy a tartózkodási helyüket 10 alkalmazás 14 nap leforgása alatt 5398 alkalommal osztotta meg.

A helyadatok nagyon hasznos információik, hiszen az alkalmazások ezek alapján jelölik ki az útvonalakat, ezek alapján mondják meg, hogy milyen idő lesz holnap a környéken. De pl. a Groupon, amely a környékbeli boltok ajánlatait kínálja fel, fontos, hogy ismerje a pontos tartózkodási helyünket 1600-szor két hét alatt?

app-ops-privacy-nudge-550

Amikor a résztvevők szembesültek vele, hogy adataik milyen gyakran kerülnek megosztásra, a legtöbbjük (58%) tett lépéseket az adatvédelmi beállításainak módosítására. A résztvevők megkapták az App Ops nevű alkalmazást, amellyel megváltoztathatják, hogy az alkalmazások milyen adatokhoz férjenek hozzá. Sajnos az Android 4.4-en már nem működi ez az alkalmazás, e nélkül pedig csak annyi választás marad, hogy használunk-e egy alkalmazást, avagy nem.

Az emberek attitűdje az online adatvédelem kapcsán egyre inkább gyanakvó a kormányzatok és üzleti cégek irányába, amelyek nagy mennyiségű adatot halmoznak fel, ahogy a Pew Research Center legutóbbi felmérése kimutatta. 57%-a az amerikaiaknak azt mondta, hogy az NSA megfigyelései elfogadhatatlanok voltak, azonban csak az emberek egyharmada, aki hallott az NSA-botrányról, tett bármilyen lépést is az adatvédelme megerősítése érdekében.

Részben ez azért van így, mert nem tudják, hogy, hogyan kell. 54%-uk mondta, hogy nagyon nehéz olyan eszközöket és stratégiákat találni, amivel növelhetnék online biztonságukat. Norman Sadeh, a Carnegie Mellon tanulmány vezető kutatója szerint az App Ops-hoz hasonló engedélymenedzselő programok jobbak, mint a semmi, de önmagukban nem elegendőek. Az igazán sokkoló dolgok (mint a tartózkodási hely 1600-szori megosztása) fontos szerepet játszanak a tudatosság növelésében és az emberek motiválásában.

Sadeh azt sugallja, hogy szükségünk van egy személyre szabott adatvédelmi asszisztensre, hogy felmérje nekünk, milyen engedélyeket adjunk bizonyos alkalmazásoknak, és tudassa velünk, mikor szükséges változtatnunk a beállításokon.

Forrás: nakedsecurity 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jól jönne egy adatvédelmi asszisztens okotelefonjainkon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.