Az online románcok gyakran végződnek szívfájdalommal és némi anyagi kárral

Az ausztrál kormány tájékoztatása szerintem az online átverések egyharmada randizással és romantikázással volt kapcsolatos 2014-ben. A pénzügyi veszteség, amit az ilyen csalások okoztak, 25 millió eurót tett ki az összes online átverés okozta 74 millióból a múlt évben.

Az ausztrál fogyasztóvédelem 2497 személytől kapott panaszt a randizós átverések miatt, 373 személynek pedig 9000 eurónál is nagyobb kára keletkezett. Összesen egyébként 1032 randigurut sikerült rávenni némi pénz átutalására a csalóknak. Persze valószínűleg sokkal több embertől sokkal több pénzt sikerült kicsalni az online szerelem ígéretével, mint amit a jelentés tartalmaz.

Úgy tűnhet, hogy az online románc ígéretével kecsegtető csalások könnyen kezelhetőek, de az általuk okozott kár jelentős. Az Amerikai Internetbűnözés Elleni Központ statisztikái szerint a 40 éves és idősebb hölgyek a leggyakoribb célpontjai az ilyen randit ígérő átveréseknek, és ők 61,2 millió eurós veszteséget szenvedtek el 2014-ben.

39099937_l

Maga, ahogy az átverés működik, meglehetősen egyszerű. Egy az emberi gyengeségekre és bizalomra alapozó, gyakorlott csaló készít egy hamis profilt valamely közösségi oldalon vagy randiszájton, majd felveszi a kapcsolatot a leendő áldozattal, elnyeri a bizalmát, majd legvégül pénzt kér.

Teljesen érthető, átérezhető okot szoktak felhozni indokként, a sürgős orvosi beavatkozástól kezdve a repülőjegy vásárlásáig, ami az áldozat meglátogatásához kell. A pénzügyi kérés általában hónapokkal az első kapcsolatfelvétel után történik.

Ezek az akciók leginkább online ismerkedős weboldalakon zajlanak le, de a bűnözők az utóbbi időben kiterjesztették vadászterületüket a közösségi hálózatokra is, mint a Facebook és a Twitter. A mobilalkalmazások, mint pl. a Tinder szintén jövedelmező terepet biztosítanak a csalóknak.

Forrás: Softpedia

1 Comments

  1. Takács Péter szerint:

    A józan ész használata sok helyen segít, itt is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az online románcok gyakran végződnek szívfájdalommal és némi anyagi kárral
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.