A Messenger használatával könnyen felkerülhetünk a Tekergők Térképére

Egy cambridge-i diák kifejlesztett egy kiegészítőt a Google Chrome-hoz, amely segítségével pontos képet kaphatunk facebookos ismerőseink tartózkodási helyeiről, ráadásul rémisztő pontossággal.

A szoftvert „Marauder’s Map”-nek (Tekergők Térképe) keresztelte el, utalva a mágikus nyomkövető térképre a Harry Potterből. Működése során felhasználja a Facebook Messenger üzenetibe beágyazott helyadatokat.

A nyomkövetés függ a Facebook „Location sharing” (helymegosztás) fícsörétől, amely alaphelyzetben bekapcsolt állapotú az iOS-es és androidos alkalmazásokban. Ráadásul ezek a helyadat-információk soha nem tűnnek el. A Next Web egy szerzője képes volt „bemérni” saját tartózkodási helyeit egészen 2013-ig visszamenőleg.

Amikor a Messenger felhasználók telepítik az alkalmazást, rögtön kapnak is némi bátorítást, hogy engedélyezzék a helymegosztást. Azonban a Facebook nem teszi egyértelművé ezeknek az új felhasználóknak, hogy ez a megosztott információ pontosan mit is takar. A legtöbben valószínűleg nem is gondolnak rá, hogy a földrajzi helyzetükről (geo location) lehet szó, azonban az új nyomkövető alkalmazás iszonyú pontossággal ad értelmet ezeknek az adatoknak, egy méter pontossággal belőhető így valaki helyzete.

30878729_l

Szerencsére akad azért néhány egyszerű módja, hogy megelőzzük, hogy ez az eszköz minden lépésünket kövesse. A Messenger beállítás menüjében ki kell venni a pipát a „Location” (Hely) menüpontból, vagy a telefon beállításaiban kell letiltani a helymeghatározó szolgáltatásokat minden alkalmazás kapcsán külön-külön.

Továbbá figyeljünk arra is, hogy kit veszünk fel Facebook ismerősnek. Senki nem akarhatja, hogy alkalmi ismerősök könnyedén lenyomozzák tartózkodási helyünket. Bizonyosodjunk meg afelől is, hogy családtagjaink és barátaink is megértették a hely alapú szolgáltatások veszélyeit!

UPDATE:

A Facebook időközben frissítette is a Messenger alkalmazást, így az már alaphelyzetben nem követi a helyadatokat. Most már a felhasználók eldönthetik, hogy akarják-e tartózkodási helyzetük adatainak megosztását és ehhez jó néhány lépésen át kell menniük a beállításokban.

Úgy tűnhet, hogy ez a frissítés a Facebook reakciója volt a fentebb taglalt alkalmazásra, azonban, mint kiderült, már egy ideje fejlesztették ezt az újítást, a Chrome kiegészítő és a frissítés bejelentésének körülbelüli egybeesése csak a véletlennek köszönhető. 

Forrás: Facecrooks

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Messenger használatával könnyen felkerülhetünk a Tekergők Térképére
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.