Megúszta a Gyík Osztag tagja, aki 50 700 rendbeli kiberbűncselekményt követett el

Nem kerül végül rács mögé az a 17 éves bűnöző, aki a hírhedt hackercsapat, a Lizard Squad oszlopos tagja. Julius “zeekill” Kivimakit 2 éves felfüggesztett börtönre és a „kiberbűnözés elleni harcra” ítélte egy finn bíróság a sok rendbeli számítógépes bűncselekmények elkövetése miatt.

Mint emlékezhetünk, a gyíkok játszották el 2014 karácsonyának idején Grincs szerepét, aki tönkreteszi mások ünnepét. Túlterheléses támadással (DDoS) gyakorlatilag földre vitték a Sony PlayStation Network és a Microsoft Xbox Live rendszereket, melyeken keresztül online játszhat egymással sok millió felhasználó.

A hackercsapat szóvivője, aki magát csak Ryannek nevezi, de valójában Kivimakiként azonosították, azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy a támadásokat azért követték el, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, micsoda biztonsági hiányosságok vannak a Sony és a Microsoft rendszereiben, na és persze azért, hogy szórakoztassák magukat. Majd hozzátette, hogy egyáltalán nem érzi magát bűnösnek azért, hogy sokezernyi gyermek nem tudott játszani az ünnepi szezonban a frissen kicsomagolt, karácsonyra kapott videojátékokkal.

A csoport, amely előzőleg már földre kényszerítette a Sony Online Entertainment elnökét, John Smedleyt szállító repülőgépet egy kitwittelt bombafenyegetéssel, januárban a Malaysia Airlinest vette célba oly módon, hogy a cég honlapjára kitette a „404 – A járat nem található” feliratot, utalva a még mindig elő nem került MH370-es repülőgépre. Februárban aztán ismét ők vállalták a felelősséget egy újabb Xbox Live elleni támadásért, amely során a játékosok kapcsolódási problémákról számoltak be.

25105970_l

Ezek után kezdett leáldozni a Lizard Squadnak, előbb letartóztatták Vinnie Omarit, egy számítógépes biztonsági elemzőt a PlayStation Network és Xbox Live rendszerek meghekkelése miatt. Január közepén egy második személyt is bekasztliztak az angliai Southportban az ünnepi szezonban elkövetett DDoS támadás miatt. Azután még ugyanabban a hónapban a gyíkok megismerhették azt az érzést, hogy milyen áldozatnak lenni, amikor a LizardStresser nevű bérelhető DDoS szolgáltatásukat ismeretlenek meghekkelték.

Kivimakit a finn bíróság változatos számítógépes bűncselekményekkel vádolta, adatok feltörésével, csalással, telekommunikációs zaklatással és céges titkok megszerzésével.

A Twitteren egy dacos csoporttag – aki egyébként aznap tett publikussá egy listát a Pastebinen chicagói rapperek telefonszámairól – azt írta, hogy soha szóba sem került letöltendő börtönbüntetés Kivimakinak, mivel nekik „szabadjegyük” van: „Azok az emberek, akik azt kívánják, hogy börtönben rohadjunk meg, már az elejétől fogva nem értették meg, pedig megmondtuk, hogy nekünk erre szabadjegyünk van.”

Egy ezt követő tweetben a csoport az mondta, hogy nem volt esélye annak, hogy Kivimakit kiadják bárhová is, hogy más országban is szembe kelljen néznie a vádakkal, elmagyarázva, hogy finn állampolgárként joga van elutasítással élni a kiadatási kérelmek ellen.

Forrás: Naked Security

1 Comments

  1. Nagy Gábor szerint:

    Mikor fog ki jönni magyarul a G Data internet Security 2016?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megúszta a Gyík Osztag tagja, aki 50 700 rendbeli kiberbűncselekményt követett el
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.