Öt perc hírnév jár a mobiltolvajoknak is

„Először átlopakodott egy nyitva maradt oldalsó bejáraton egy békés vasárnap reggel, majd kiszúrt egy iPhone-t, amit rögtön magához is vett. Azonban, mielőtt a gyanúsított menekülőre fogta volna, egy videószelfi főszereplőjévé tette magát, mert véletlenül beindított egy videófelvevő alkalmazást a lopott mobilon.

A rögzített videón tisztán látszik, hogy az áldozat nappalijában áll. Eközben három ember aludt a közeli hálószobákban, egy felnőtt nő és két 15 éves lánya”, nyilatkozta a Los Angeles-i rendőrség egy július 11-én történt esetről.

És ő még csak nem is az első tolvaj, aki egy mindent leleplező szelfivel teszi magát a napi hírek sztárjává. Korábban már volt egy angol nő is, aki megpróbált feloldani egy lopott iPhone-t, de elég ostoba volt, hogy készítsen magáról egy fotót is a telefonnal. Aztán köszönhetően az iGotYa nevű alkalmazásnak, amely telepítve volt az okoseszközön, a kép a mobil tulajdonosánál landolt, aki értesítette is a rendőrséget.

Vagy ott van például annak a tolvaj férfinak az esete, aki amikor rossz PIN kódot ütött be, jól le lett fotózva, s a fotó e-mailben rögtön ment is a telefon valódi tulajdonosához.

Ezek az esetek azonban még csak meg sem közelítik a Dubaiból származó Hafidnak – akit az inkriminált telefon tulajdonosa egyszerűen csak „a szemétláda, aki ellopta a mobilomat”-nak nevez – a szinte művészi szintre emelt bénaságát, aki Ibizán emelt el egy okostelefont annak részeg gazdájától, vagy csak jóhiszeműen vásárolta a tolvajtól. A lényeg, hogy Hafid nem tudta, hogyan kapcsolja ki az automatikus fotófeltöltő funkciót, vagy nem is tudott róla, hogy létezik, és így gyakorlatilag mostanáig nyomon követhetőek a mindennapjai.

A telefon azóta kijózanodott eredeti tulajdonosa a Tumblr-en az „Egy idegen élete, aki lenyúlta a telómat” címmel vezet egyfajta krónikát Hafidnak a telefon fényképezőjével megörökített élményeiről, és ebben a hónapban még egy kiállítása is volt már Hafid képeiből a frankfurti iparművészeti múzeumban.

37002030_l

Ahogy ezek a történetek is mutatják, sok-sok alkalmazás létezik, amelyek segítenek megtalálni ellopott, elvesztett telefonunkat.

Androidon az Android Device Manager (Eszközkezelő) segít bemérni, újraállítani a képernyőzár PIN-jét és/vagy törölni minden adatot. Mivel eléggé el lehetett veszni a menükben, a Google nemrég kicsit egyszerűsítette a procedúrát, amely most már majdnem olyan könnyű, mint egy szót beírni a Google keresőmezőjébe. És pontosan ennyi a dolgunk, a „Find my phone” (keresd meg a telefonom!) egy kereső kifejezés, amelyet bepötyöghetünk a Google-ba.

A Sophos cég Mobile Security app for Android nevű szoftvere olyan parancsok küldésének lehetőségét kínálja, mint törlés, lezárás, riasztás, helymeghatározás, passkód újraállítása és üzenet küldése a megtalálónak.

Az Apple-nél már korábban létezett a Find my iPhone telefonmegkereső funkció, de ezt továbbfejlesztették, és már lehetőség van a telefon adatainak távoli törlésére is.

Ezek a megoldások közel sem olyan drasztikusak, mint a telefonok totális gallyra vágása.

És az nagyon jó dolog, ha egy lezárt iPhone még mindig képes üzenetek megjelenítésére, mert ha a tulajdonosnak szerencséje van, és az elvesztett mobil jó kezekbe kerül, az üzenetek segíthetnek visszajuttatni az eszközt.

A jogalkotók olyan megoldásokon is dolgoznak, amelyek kötelezik a kütyügyártókat, hogy egy „önmegsemmisítővel” lássák el a készülékeket, amely gyakorlatilag tönkreteszi azokat. Ebben a hónapban Kaliforniában már életbe is lépett egy ilyen jogszabály.

Forrás: nakedsecurity

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Öt perc hírnév jár a mobiltolvajoknak is
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.