Az Associated Press beperelte az FBI-t – a hitelesség a tét

Az Associated Press (AP) és a Tudósítók a Sajtószabadságért (Reporters Committee for Freedom of the Press) nevű szervezet beperelte az FBI-t, hogy így próbáljon meg információt kicsikarni egy 2007-es műveletről.

Az AP azért érdeklődik ennyire az ügy iránt, mert 2007-ben – legalábbis az Electronic Frontier Foundation (EFF) által beszerzett dokumentumok alapján –az FBI hamis híreket kreált, és azt a látszatot keltette, mintha a Seattle Times újság weboldaláról származnának.

Az oldalt pedig ellátták egy nyomkövető kártevővel, amelyet azért készítettek, hogy lenyomozza egy a Lacey Timberline középiskola elleni sorozatos bombafenyegetés elkövetőjének a hollétét.

Az EFF által szerzett iratok felfedik, hogy az FBI, amely egy MySpace felhasználót gyanított a fenyegetések mögött, elkészítette a valótlan tartalmú Seattle Times-cikket Associated Press aláírással, és elküldte a linket egy MySpace privát üzenetben a gyanúsított fiókjába.

Amikor a feltételezett elkövető, a 14 éves fiú rákattintott, a nyomkövető szoftver begyűjtötte a MAC és IP címét, amelyek segítségével a rendőrség meg is tudta határozni a helyzetét.

39796549_l

Az FBI jogszerűen beszerzett egy engedélyt, hogy „átkutathassa” a gyanúsított számítógépét, de az adatvédelemmel foglalkozó jogvédők és a sajtószabadságot képviselő jogászok úgy érezték, hogy az ügynökség elmulasztotta tájékoztatni az engedélyt kibocsátó bírót, hogy meg akarják hackelni az áldozat gépét, vagy hogy ebben az esetben médiatevékenységnek akarják álcázni műveletüket.

Most a média képviselői, különösen az érintett Associated Press azzal vádolják az FBI-t, hogy szándékosan tart vissza olyan dokumentumokat, amellyel az AP hivatalosan is tisztázhatná a szerepét az ügyben.

Ha szövetségi ügynökök újságíróknak adják ki magukat, ez a gyakorlat aláássa a független média szavahihetőségét. Nem szabad hagyni, hogy ilyet tegyenek. Annak ellenére, hogy a közvélemény egyre inkább követeli az információkat az FBI ilyen jellegű taktikájáról, az ügynökség továbbra is visszatartja az adatokat. Így nem hagyott más választást számunkra, mint azt, hogy a bírósághoz forduljunk”, nyilatkozta Katie Townsend, a Tudósítók a Sajtószabadságért szervezet egyik igazgatója.

Forrás: Softpedia

1 Comments

  1. Kis Janos szerint:

    akik perelnek, igazuk van. az ilyen akciók a komoly újságírást teszik életveszélyessé és lehetetlenítik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Associated Press beperelte az FBI-t – a hitelesség a tét
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.