A régi iOS nem vén iOS, csak sérülékeny…

A Duo Labs kutatása szerint az iOS régebbi verzióját futtató iPhone-ok komoly veszélynek tehetik ki a vállalati hálózatokat.

Világszerte több mint 700 millió iPhone-t adtak már el, többségük még mindig működőképes és napi használatban van, egy részük privát felhasználóknál, más részük viszont – olyan helyeken, ahol alkalmazzák a „Hozd a saját eszközöd!” irányelvet – céges hálózatok részeként üzemelhet.

A felmérést végző cég adatai alapján ezen eszközök több mint 50%-a még 8.3-as vagy alacsonyabb verziójú iOS-t futtat. Még ha a 8.3-as iOS félévesen relatíve újnak is mondható, azóta már kijött a 8.4 és 8.4.1 is, amelyekkel az Apple vagy 100 bugot és sérülékenységet javított és foltozott be.

A javított problémákon kívül még mindig ott van a Ins0mnia és a Quicksand bug, két igazán veszélyes hiba, amelyek személyes vagy üzleti információk kiszivárgásához vezethetnek.És a rossz híreknek ezzel még nincs vége. Ha az Apple elérhetővé is tenné a 8.4.1-es verziót az összes felhasználó számára, akkor is csak kilenc százalékuk frissítené készülékét.

Az is aggodalomra adhat okot, hogy az iPhone-ok 31%-a 8.2-es iOS-t vagy kisebb verziószámút futtat, 14% pedig csak iOS 7-et vagy régebbit. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók kb. 160-230 db fontos hibajavítás nélkül maradnak.

A szituáció még rosszabb lesz akkor, amikor az Apple megszünteti a 4S telefon támogatását. Amíg jelenleg a 700 millió iPhone felhasználóból 20 millió futtat régi, nem támogatott iOS verziót telefonján, ez a szám durván felugrik 60 millióra, amikor a 4S támogatása megszűnik.

A különböző szervezeteknek és vállalatoknak óvatosnak kell lennie az iOS biztonságával kapcsolatban a következő hónapokban, mert ahogy a Duo Labs felmérése is jelzi, a felhasználók nem túl igyekvőek, amikor arról van szó, hogy frissíteni kéne az operációs rendszert a legújabbra.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A régi iOS nem vén iOS, csak sérülékeny…
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.