Lélekbúvárprogram elemzi lájkjainkat

A Cambridge Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan online eszközt, amely pusztán Facebook lájkjaink elemzésével majdnem mindent képes kideríteni rólunk.

Az alkalmazás úgy működik, hogy összehasonlítja lájkjainkat milliónyi másik felhasználó kedveléseivel. Engedélyt kell adnunk fiókunk eléréséhez, miután ez megvan, összeveti digitális ujjlenyomatainkat számtalan másik fiókéval és tízezernyi személyiségteszt eredményeivel.

Majd személyiségünkkel lefuttatja az úgynevezett A nagy ötök” (Big 5) személyiségtesztet, amely az extraverziót, barátságosságot, lelkiismeretességet, emocionalitást és az intellektust veszi górcső alá.

Felhasználva ezeket az információkat, az eszköz majdnem mindent képes kitalálni rólunk, beleértve a korunkat, nemünket, szexuális irányultságunkat, politikai meggyőződésünket és még az intelligenciaszintünket is.

39715848_l

Míg ez az alkalmazás már önmagában is elég ijesztő, a tökéletesített verziója még inkább ránk fogja hozni a frászt a Washington Post szerint, hiszen az egyetem azért készítette, hogy magáncégeknek reklámozza a technológiai képességeit. És ez azt jelenti, hogy hamarosan reklám- és marketingcégek hasonló rémisztő alkalmazásokat fognak használni, hogy analizálják személyiségünket.

A valódi probléma azonban, amelyre ezek az alkalmazások rávilágítanak, az az, hogy a legkisebb információmorzsa is, amelyet megosztunk a Facebookon, felhasználható ellenünk. Mégis mi lehetne jelentéktelenebb dolog, mint lájkolni egy oldalt? Ennek ellenére egy ilyen egyszerű kis cselekedet is hatással lehet privát szféránkra.

Forrás: Facecrooks

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lélekbúvárprogram elemzi lájkjainkat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.