A felhasználók kétharmada „lejárt szavatosságú” Adobe Flasht futtat

Az Adobe-nak az utóbbi időben sok kritikával kellett szembenéznie a lassú és szegényes patchelési mechanizmusa miatt, amelyet az internetre kapcsolt PC-k 90%-án futó Flash Player alkalmazás foltozgatására használ.

Meglepő vagy nem, de ez a 90% nagyon veszélyes mutatónak tűnik, amennyiben hozzátesszük a Secunia közelmúltbeli jelentését is, amely szerint a telepített Flashek 80%-a gyakorlatilag egy lejárt (EOL – End of Life), nem támogatott verzió.

Az EOL a számítógépes szoftverek kapcsán használt kifejezés olyan alkalmazásokra, amelyek fejlesztői abbahagyták a frissítések és biztonsági foltozások készítését. Magyarul tehát annyit jelent, hogy „nagyon régi”.

A jelentés rámutat arra, hogy a felhasználók szörnyen szerepelnek, amikor arról van szó, hogy frissen tartják-e Flash Playerüket, és emellett persze még számos egyéb szoftver frissítését is elmulasztják.

A Secunia szerint a felhasználók kb. 76 alkalmazást használnak PC-iken 27 gyártótól, 32 közülük (43%) a Microsofttól származik.

Top 10

Amíg a Microsoft elég jó munkát végez a rendszeres patcheléssel minden kedden, a másik 26 szoftvergyártó különböző módokon kezeli a szoftveres bugokat, amely nem hat túl jól a végfelhasználók általános biztonságára.

A nem Microsoft termékekből eredő 46%-nyi biztonsági sérülékenység miatt az információbiztonsági szakemberek leginkább egy operációs rendszerszintű, szabványosított patchelési folyamat kialakításán tűnődnek, melybe minden alkalmazás belekerülhet, csakúgy, mint a hagyományos API-k esetében.

Bár egyelőre ez még csak teória, az ilyen jelentések, mint most a Secuniától is, azt erősítik, hogy szükség van egy sokkal jobban szabványosított szoftverfrissítési folyamatra.

Forrás: Softpedia

1 Comments

  1. Attila Kuti szerint:

    ha tehetem nem használom azt a shitet – de ha folyton frissitgetjük ott a kísértés a használatra – inkább nem nézem meg ha nem fontos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A felhasználók kétharmada „lejárt szavatosságú” Adobe Flasht futtat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.