Ebben az évben a számítógépeinket támadó és pénzt követelő zsaroló kártevők eddig példa nélküli hullámának voltunk tanúi. És bár hasonló fenyegetések már vagy 25 éve léteznek, mégis úgy tűnik, hogy hamarosan ezeket a kártevőket fogják felhasználni ahhoz, hogy célba vegyék a távolról is programozható orvosi implantátumokat. A Forrester kutató- és tanácsadó cég jelentése szerint ez lesz 2016 hackelési slágere.

Ahogy egyre jelentősebb lépéseket teszünk az online biztonság területén, a kiberbűnözők addig szoros versenyt vívnak, hogy minden létező internetre kapcsolt eszközt megtámadjanak. Ugyan a mai napig még nem volt rá példa, hogy egy beteget zsaroltak volna meg, meghekkelve beépített implantátumát, de a jelentés az sugallja, hogy az olyan létfontosságú eszközök, mint az inzulin-adagolók vagy szívritmus-szabályozók könnyen célponttá válhatnak.

A zsaroló kártevők olyan rosszindulatú programok, amelyek megváltoztatják a normál működését a gépeknek, így gátolva azok rendeltetésszerű használatát. Majd ezek a programok feldobnak egy zsaroló tartalmú üzenetet, amelyben pénzt követelnek azért, hogy visszaállítsák a normál működési feltételeket.

A legkomolyabb 2016-os fenyegetésnek titulálva a problémát, a Motherboard rémisztő képet fest egy olyan jövőről, ahol valami hirtelen történik a beteg szívritmus-szabályozójával, aki ettől hirtelen fájdalmat érez a mellkasában, majd hamarosan kap egy SMS-t a telefonjára, amelyben olyasmi állhat, hogy „Szeretnél még élni? Fizess vagy meghalsz!

13529561_m

Billy Rios a beültetett orvosi műszerek szakértője azt nyilatkozta a Motherboardnak, hogy technikailag nem lehetetlen módosítani egy kártevőt úgy, hogy az alkalmas legyen az ilyen eszközök elleni támadásra.

A múltban láttunk már zsaroló kártevői támadásokat windowsos gépek és androidos eszközök ellen is. Az USA-ban 2014. áprilisa és 2015. júniusa között a zsaroló kártevők 18 millió dolláros kárt okoztak.

Amíg a saját számítógépeinken és okostelefonjainkon növelhetjük a biztonsági szintet mi magunk is, az implantátumok biztonsága kizárólag a gyártókon múlik. A betegek által pillanatnyilag használt eszközök védtelenek, egyáltalán nem biztonságosak. Az eszközök előállítóinak muszáj lesz valamilyen védelmi megoldással előállniuk, a kérdés csak az, hogy mennyire gyorsan?!

Forrás: fossBytes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szívbajt hozhatnak ránk a hackerek!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.