Jelenthető lesz az online cenzúra

Bár megosztott bejegyzéseink és képeink alkotják a Facebook tartalmát, ezek nem feltétlenül maradnak privát tartalmak. Úgyhogy a Facebook ugyanolyan könnyedén blokkolhatja vagy cenzúrázhatja megosztásainkat, amilyen könnyedén mi közzétesszük őket.

Amikor egy ilyen gigacég így bánik el az egyéni felhasználókkal, általában nincs kihez fordulni panasszal. Ez most lehet, hogy megváltozik az új weboldal, az OnlineCensorship.org létrejöttével.

Az oldal megszületése az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Visualizing Impact nevű cég partneri együttműködésének köszönhető. A célja, hogy nyomon kövesse és elemezze a letiltott tartalmakat, és hogy világos instrukciókkal lássa el a felhasználókat, hogyan nyerhetnek jogorvoslatot a cenzúra ellen.

A Facebook gyakran azután szedi le a tartalmakat, hogy bizonyos felhasználók sértő típusúnak jelölik meg őket, holott ez nem mindig fedi a valóságot. Ez a hamis bejelentés a legfőbb módja, hogy cenzúrázzunk olyan gondolatokat vagy személyeket, amelyek nekünk esetleg nem tetszenek.

26557277_m

Jillian York, az EEF szólásszabadságért felelős igazgatója szerint elég körülményes elkülöníteni a cenzúrázni való gyűlölet-bűncselekményeket a hamis bejelentésektől, a weboldaluk célja azonban az, hogy az olyan cégek, mint a Facebook is, elszámoltathatóak legyenek.

Szükségszerűen nem foglalunk állást a tartalmak kapcsán, mi csak megfigyelünk és megpróbáljuk rákényszeríteni a cégeket, hogy még átláthatóbb legyen, hogy mit és miért tesznek”, nyilatkozta. „Ők azonban nem igazán szeretnének átláthatóak lenni, és ez az, amiért azt gondoljuk, hogy a felhasználókhoz kell fordulnunk.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelenthető lesz az online cenzúra
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.