A potenciálisan kéretlen programok ellophatják személyes adatait, reklámokkal áraszthatják el a képernyőjét és használhatatlanságig lassíthatják a számítógépét. Biztos, hogy erre vágyik, amikor egy népszerű torrent klienst telepít?

A vírusok, férgek, trójaiak és más kártevők után a potenciálisan kéretlen programok (angolul potentially unwanted programok, azaz PUP-ok) okozzák a legtöbb problémát az internetezőknek, és egyben a legnagyobb fejtörést a vírusvédelmi szoftverek készítőinek.

Ennek oka, hogy az ingyenes szoftverek vezető gyártói közül sokan döntöttek úgy az elmúlt években, hogy nem elégednek meg a freemium értékesítési modellből származó haszonnal, hanem a programjaik alapverzióival is pénzt szeretnének keresni.

Free, prémium, freemium

Az ingyenes szoftverek készítői hagyományosan önkéntes adományokért cserébe fejlesztik termékeiket. A fizetős – azaz prémium – alkalmazások fejlesztői azonban pénzt kérnek az általuk gyártott, jellemzően az ingyeneseknél bővebb funkcionalitással rendelkező termékekért. A freemium üzleti modell esetében a gyártó a termék alapverzióját ingyenesen hozzáférhetővé teszi, de az extra funkciókért, szolgáltatásokért vagy virtuális javakért már díjakat számol fel. A freemium kifejezés az angol free (ingyenes) és a premium (fizetős, prémium) szavakból tevődik össze.

 

A BitTorrent által gyártott uTorrent fájlmegosztó klienst például havonta 170 millióan használják, akik több mint 3 milliárd gigabájt adatot forgalmaznak egymás között. A szoftvernek létezik 19,95 dollárért megvásárolható prémium verziója, a legtöbben mégis a hirdetésmentesnek mondott ingyenes változatot telepítik, amely elvileg közvetlenül nem termel hasznot a készítői számára. Hacsak persze a gyártó el nem rejt benne egy másik programot, ami azután megszerezheti a felhasználók adatait (hogy például az e-mail címeiket eladhassa spammereknek), reklámokat jeleníthet meg számukra, vagy adott esetben titokban feltelepíthet egy bitcoinokat bányászó alkalmazást, ami a készenléti állapotban lévő számítógépek erőforrásait rejtett módon kisajátítja.

Facebook_Link_CLEAN-UP_V2_65718w800

Ezzel pedig elérkeztünk a PUP-okhoz, azaz a potenciálisan kéretlen programok világához. A sok ingyenes szoftver mellett egy sor olyan alkalmazás is felkerül a számítógépekre, amelyeket a felhasználók eredetileg nem akartak telepíteni. A gépek pedig lelassulnak, és kéretlen reklámokat jelenítenek meg.

Az egyik probléma mindezzel, hogy a PUP alkalmazásokba jogilag nehéz belekötni: az internetezők a beleegyezésüket adják az adataik továbbításához és a reklámok megjelenítéséhez, amikor elolvasás nélkül kattintanak rá egy ingyenes szoftver felhasználói szerződésének elfogadására. A másik oldalról a vírusirtó szoftverek készítői is nehéz helyzetben vannak: ha blokkolják a PUP-okat tartalmazó rendkívül népszerű ingyenes programokat, azzal a saját felhasználóikat is magukra haragíthatják.

 

 

Ennek köszönhető, hogy a legnagyobb magyar szoftverbázisból eddig több mint 1,6 millió alkalommal letöltött ingyenes KMPlayer videolejátszó alkalmazást a Virustotal.com oldal szerint 54 vírusirtóból mindössze 15 blokkolja annak PUP tartalma miatt. Az ismertebb ilyen gyártók közé tartozik a német G Data, amely már korábban egyértelműen kinyilvánította, hogy a PUP szoftvereket kártevőnek tekinti. A szoftvercég szerint ezt a szigorú német adatvédelmi törvények is kötelezővé teszik: egyértelmű követelmény, hogy egyetlen program sem továbbíthatja harmadik fél számára a felhasználók adatait.

A G Data védelmi termékei ezért folyamatosan tiltják a PUP-ot tartalmazó ingyenes programok telepítését, a cég pedig ezzel párhuzamosan arra biztatja a felhasználókat, hogy keressék meg az ilyen alkalmazások tiszta alternatíváit. Emellett a most kiadott ingyenes PUP- és adware-eltávolító alkalmazás segítségével azok is kitakaríthatják a gépüket, akik nem akarják megvásárolni a cég vírusirtóját. A Clean Up a G Data magyar weboldaláról tölthető le, nem igényel telepítést, csak futtatni szükséges. Ennek során megkeresi és eltávolítja a gépről az egyébként csak rendkívül nehezen leszedhető kéretlen reklámprogramokat, böngészőbővítményeket és kiegészítőket.

Adware és PUP

A reklámprogramok (adware) önmagukban nem lennének károsak, azonban jellemzően összegyűjtik a felhasználók böngészési szokásaira vonatkozó adatokat, majd ezeket megosztják készítőikkel és adott esetben a hirdetőkkel is. A PUP kategóriába a reklámprogramokon kívül beletartoznak a böngészőkiegészítők és eszköztárak is. Különösen szarkasztikus, hogy sok ilyen kéretlen programot különböző hamis kémprogram-eltávolítókkal és rendszeroptimalizáló alkalmazásokkal terjesztenek. Így a gyanútlan felhasználó, miközben azon igyekszik, hogy a kéretlen programok miatt már egyébként is lelassult számítógépét valahogy rendbe hozza, további kéretlen programokat telepít. Ezek azután gyakran valamilyen hamis hibaüzenettel igyekeznek rávenni őt arra, hogy megvásárolja a szoftverek prémium verzióit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szabaduljon meg a PUP-jától!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.