„Túszul ejtettek” egy hollywoodi kórházat a kiberbűnözők

Egy kibertámadás révén ellehetetlenítették egy hollywoodi kórház működését. Az intézmény nem fér hozzá saját adataihoz, a „túszejtők” pedig 9000 bitcoint (kb. 3,4 millió dollárt) követelnek az adatok felszabadításáért.

A Hollywood Presbyterian Medical Center dolgozói arra kényszerülnek, hogy hagyományos módon, tollal és papírral jegyezzék le a betegek adatait és a diagnózisokat, a különböző osztályok ismét faxon kommunikálnak, és a betegeknek személyesen meg kell jelenniük a kórházban a különböző teszteredményekért, mivel az e-mail szervereket is lelőtték a bűnözők.

A támadás már február 5-én elkezdődött, de még mindig kevés információ áll rendelkezésre, hogy ez egy hálózati hack volt-e, és e-mailben küldték a zsaroló üzenetet, vagy zsaroló kártevők többszörös fertőzései okozták a gondot.

A kórház egyik igazgatója elmondta, hogy először akkor szembesültek az eseménnyel, amikor a személyzet különböző jelentős IT problémákról kapott figyelmeztető jelzéseket. A FBI már nyomoz az ügyben, és segítséget kapnak a Los Angeles-i rendőrség kiberszakértőitől is.

36934257_m

Az igazgató hozzátette, hogy a betegek nincsenek veszélyben. Persze a személyzet nem fér hozzá a betegek kórtörténetéhez, laboreredményeihez, röntgen- és CT-felvételeihez. Az orvosok egyre frusztráltabbak a probléma elhúzódása miatt, és persze a betegek is, hiszen ellátásuk jelentős késedelmet szenved. Attól tartva, hogy még rosszabbra fordulhatnak a dolgok, a kórház menedzsmentje megtiltotta a személyzetnek, hogy bekapcsolják számítógépeiket. Az erősen számítógépfüggő röntgen- és onkológiai osztályt teljesen be kellett zárni.

Még nem tudni, hogy ez egy „véletlenszerű” támadás volt-e, vagy konkrét dolgozói vagy betegadatokat vettek célba az elkövetők.

Még az sem ismert, hogy a kórház kifizeti-e a követelt váltságdíjat, ami mindenképpen nagyon nehéz döntés. Egyrészt a személyzetnek szüksége lenne a betegek adataira, másrészt, ha fizetnek, ezzel a bűnözőket támogatják, és kicsi az esélye, hogy a zsarolók nem térnek legközelebb is vissza a könnyű zsákmány reményében.

Tavaly októberben felzúdulást keltett, hogy az FBI azt tanácsolta, hogy az áldozatok csak fizessék ki nyugodtan a váltságdíjat. Ahogy azután indokolták, az intézmények túlnyomó többsége így tesz, és gyakran vissza is kapják adataikat.

Forrás: nakedsecurity

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

„Túszul ejtettek” egy hollywoodi kórházat a kiberbűnözők
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.