Céges jelszavak eladók!

A belülről jövő fenyegetés még mindig a legmagasabb kockázati tényezők közé tartozik a jelenkor cégei számára, és egy a közelmúltban, a SailPoint által készített tanulmány bizonyítja, hogy a menedzsmentek miért is nem bíznak meg még a saját személyzetükben sem.

A SailPoint 1000 fős felmérést végzett amerikai, angol, francia, német, osztrák és holland magáncégeknél. Ez már a második év volt, hogy a SailPoint elvégezte a felmérést, és minden mutató feljebb kúszott az előző évihez viszonyítva.

Minden öt válaszadóból egy hajlandó lenne eladni a céges jelszavakat a megfelelő árért, tavaly még csak minden hetedik tette volna meg ugyanezt.

Igazán aggasztó, hogy a némelyik alkalmazott még arra sem venné a fáradságot, hogy egy igazán jó árat alkudjon ki. Konkrétan a jelszavakat eladni hajlandóak 44%-a még 1000 dollárt sem kérne értük.

Ami még rosszabbá teszi a helyzetet, az az , hogy a válaszadók kb. 65%-a ugyanazt a jelszót használja fel különböző munkával kapcsolatos alkalmazásoknál, ami azt jelenti, hogy a kiszivárgott vagy eladott jelszavak az üzleti tevékenység számos területén okozhatnak jelentős károkat.

Ráadásul még arra sincs nagyon szükség, hogy értékesítsék a jelszavakat, mert 32%-uk azt állította, hogy megosztják a céges jelszavakat más dolgozókkal, úgyhogy egy rosszindulatú alkalmazott könnyedén eladhatná más jelszavát, és a bekövetkezett adatvesztés esetén még elkerülhetné a gyanúba keveredést is.

7407053_m

A SailPoint megkérdezte a dolgozókat arról is, hogy mint szólnának olyan adatszivárgáshoz, amely velük kapcsolatos információkat érintene. Ahogy várni lehetett, ez már nem annyira tetszett a megkérdezetteknek. 85%-uk nagyon negatívan reagált a gondolatra, hogy egy másik cég megszerezhetné személyes adataikat.

A tanulmány zavarba ejtő megállapításai még nem érnek itt véget, a SailPoint azt is felfedte, hogy a megkérdezettek 42%-a elismerte, hogy még mindig használnak olyan céges belépő adatokat, amelyek egy előző munkából maradtak vissza, hogy belépjenek a korábbi munkáltató hálózatába.

Még rosszabb, hogy míg jelenlegi munkájuk során az alkalmazottak 33%-a elismerte, hogy vásárolnak és használnak is SaaS (szolgáltatásként üzemelő szoftver) megoldásokat az IT személyzet tudta és jóváhagyása nélkül. 70%-a ezeknek a dolgozóknak elismerte, hogy céges adatokat is feltöltenek felhőszolgáltatásokba, hogy munkahelyen kívülről is elérhessék őket.

Szóval ez a helyzet, legalább most már tudjuk, hogy a cégvezetők miért is rangsorolják az alkalmazottakat a legveszélyesebb tényezők közé, amikor az adatvesztésről esik szó.

Forrás: Softpedia

1 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Céges jelszavak eladók!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.