Nem könnyű egy hacker macskájának az élete. Az informatikusok szeretnek kísérletezni, és gyakran munkára fogják a háziállataikat. Így lett Coco-ból, a sziámi macskából valódi kiberfegyver, amely összegyűjti a környék sérülékeny vezeték nélküli internetkapcsolatainak adatait.

Gene Bransfield washingtoni etikus hacker egy nap úgy döntött, hogy felesége nagyanyjának macskáját harci fegyverré alakítja át. Coco, a sziámi nőstény szeret csatangolni a környéken, Bransfield pedig úgy gondolta, hogy a bogarászás és egérfogás közben akár felderíthetné a szomszédok vezeték nélküli internetkapcsolatait is.

Coco így kapott egy speciális nyakörvet, melyben a célszoftvert futtató mikrochipen kívül helyet kapott egy GPS modul és egy WiFi kártya is. A macska meg is tette a dolgát: néhány óra leforgása alatt tucatnyi sérülékeny – elavult WEP titkosítással védett – hálózatot talált, és rábukkant néhány kódolatlanra is.

Coco, sikeres kiberkém

Coco, sikeres kiberkém

Az ötlet egyébként nem teljesen új, még a 80’-as években a hackerek egy úgynevezett war-dialing módszert alkalmaztak arra, hogy a számítógéphez csatlakoztatott modemmel véletlenszerűen felhívjanak telefonszámokat, és azonosítsák azokat a vonalakat, amelyek túlsó végén egy sérülékeny számítógép található.

Bransfield a DefCon biztonsági rendezvényen mutatta be a technikát, melynek segítségével fegyvert faragott a házikedvencből, elmondása szerint a WiFi adatokat begyűjtő nyakörv megépítése 100 dollár alatti összegből kijött.

A speciális nyakörv alkatrészei. Az egydolláros az eszköz nagyságát érzékelteti.

A speciális nyakörv alkatrészei. Az egydolláros az eszköz nagyságát érzékelteti.

A szakember azonban elismeri azt is, hogy a technika nem hibátlan, mivel a köztudottan önfejű macskák együttműködésén alapszik. Az első kísérlet ennek megfelelően félresikerült: Bransfield kollegájának idős nősténymacskája, Skitzy hamar megszabadult a testére erősített első generációs készüléktől, mely aztán soha nem került elő többet. A második nekifutás sem sikerült sokkal jobban, ennek során Skitzy egészen addig üldögélt a teraszon, amíg a készülék akkumulátora le nem merült, majd ekkor indult el felderítő útjára.

Skatzy, az alkalmatlan kiberfegyver

Skatzy, az alkalmatlan kiberfegyver

Nekünk ebből az interjúból úgy tűnik, hogy sikeresnek mondott kém, Coco sem mindig működik együtt: a hacker hóna alá kapott macska nehezen nevezhető önálló kiberfegyvernek.

A hacker Bransfield Coco-val, a kiberfegyverrel

A hacker Bransfield Coco-val, a kiberfegyverrel

A Wired cikke alapján.

4 Comments

  1. András, Te már faragtál a macskádból kiberfegyvert?

  2. Szalay Rudolfné szerint:

    De a macskákat Tilos Kiteni Mindenféle Veszélynek Erre nem Gondolsz Drága keresztfiam!!!!!

  3. Már folyamatban van a kiképzés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kiberfegyver a macskádból
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.