Amikor azt hittük zsarolóvírus tekintetében minden lehetséges forgatókönyvvel szembesültünk már, akkor érkezett a meglepetés: a legújabb ransomware elengedi a váltságdíjat, ha két másik barátunkat fertőzünk meg.

A Popcorn Time nevet viselő zsarolóvírus a rendes vírusoknak megfelelő módon viselkedik: megfertőzi Windowsos gépünket, erős, AES-256-os titkosítással zárolja adatainkat – melyeket célzottan a Dokumentumok, Képek, Zene stb. mappákban is keres – majd zsarolóüzenetet jelentet meg.

Ajánlj ellenségeidnek

Eddig minden a régi, megszokott. Az csavar a történetben, hogy az egy bitcoin (232 ezer forint) értékű váltságdíjat megúszhatjuk, ha egy adott linket megosztunk két barátunkkal – végül is inkább ellenségünkkel. Ha az általunk ajánlott célpontok megfertőződnek és fizetnek, megszabadultunk a fizetés terhétől.

A zsarolóvírus továbbá adatmentési erőfeszítéseinket is figyeli, és ha többször próbálkozunk az adatokat kititkosító kód megadásával, akkor véglegesen zárolja fájljainkat. A kártevőt a MalwareHunterTeam vadászta le, Twitter oldalukon több képet is közöltek róla.

popcorn-time

A magyar zsaroló

Október közepén magyar zsarolóvírusnak „örvendhettünk”. A Locky mintájára készített vírus a magyar nyelvű felhasználók körében terjedt, Hucky-nak nevezték el a kutatók. A kártevő magyar nyelven kommunikált, magyarul kérte, hogy egy adott címre küldött email-lel kezdjük el adataink visszanyerését.

A zsarolóvírusok ellen a megelőzés a legjobb védekezés. A Gdata azt javasolja, ne nyissunk meg semmilyen gyanús csatolmányt, legyünk körültekintőek ismeretlen feladó esetében. Adatainkról rendszeresen készítsünk offline tárolt biztonsági másolatot. És mindenképp telepítsünk antivírus szoftvert számítógépünkre.

4 Comments

  1. Kiss Csaba szerint:

    Már megint ablak op. rendszer, de jó nekem hogy Ubuntut használok 🙂

  2. Durmics Tamás szerint:

    Ez Magyarországon még működhet is.
    Annyi a kedves ember.
    #joszomszed rlz

    • Hát nem? Simán. ? A legjobb, hogy a készítők még azt is megmagyarázzák, hogy a pénz jó célra megy…. (ami valószínűleg nem igaz)

    • Dody Gonda szerint:

      Petrányi-Széll András
      🙂
      Dehogynem igaz! 🙂
      Kell nekik még valami, és őket támogatod vele… ez az Ő szemszögükből teljesen és abszolót jó! 😀 😀 😀

      /Főleg, ha azt veszem, h akár lehetnek mondjuk az Anonymous vagy bármilyen más, valamilyen, sokak által JÓ célnak érzett dologért küzdő csapat hekkerei…
      Akkor és akár ELVILEG még valóban mehetne jó célokra is…
      Csak vsz nem így van, ez csak egy 5letem volt… 😀 /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zsarolóvírus baráti tarifával
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.