Téged is könnyű megtalálni

Szeretsz magadról fotókat feltölteni a közösségi oldalakra? Engeded fotózni magad, még olyankor is, ha nem ismered a fényképész szándékait? A 97 százalékos hatékonysággal működő arcfelismerő programok világában akkor elég könnyű téged megtalálni.

Láttál már régi fotókat, amelyeken ismeretlen katonák, civilek, emberek szerepelnek? Még ha a fényképész ismerte is azt, akit lefotózott, ha nem rögzítette a nevét az utókornak, az információ elenyészett. Nincs ez így a közösségi média korában, amikor egy egyszerű fotóról minden, amit valaha interneten megosztottak rólunk, kiderülhet. És ehhez nem is kell a fotósnak feljegyezni, hogy kiről készült a fotó. Az arcfelismerő algoritmusok 97 százalékos pontossággal működnek, és gyakran egy egyszerű randioldalon is használják őket.

Az arcfelismerő programokkal járó biztonsági kérdésekre hívta fel a figyelmet egy orosz fotós projektje, mely a Te Arcod az Adat (Your face is big data) címet viseli. Egor Tsvetkov fotográfus hat hétig fotózott embereket a szentpétervári metrón. A FindFace nevű oldalon működő arcfelismerő alkalmazás segítségével a fotókhoz az orosz Facebookként működő vKontakte profilokat rendelt hozzá – és közel 70 százalékos sikerrátával dolgozott.

Arcfelismerő randiguru

A FindFace oldal egyébként egy randiszolgáltatást üzemeltet, melynek segítségével az utcán meglátott, lefotózott emberhez lehet egy közösségi oldalt társítani. Vagyis adatokat tudhatunk meg gyakorlatilag teljesen idegen emberekről. Az, hogy a világ többi felében széles körben használt Facebookkal is együttműködjön az alkalmazás, csupán programozás kérdése.

Mindennek kapcsán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az arcfelismerő technológia nem mai fejlesztés, egyre olcsóbb és elterjedtebb. A Facebook a fotók tagelésekor használ fotófelismerő alkalmazást, így a fénykép feltöltésekor javaslatot ad, hogy kit jelölhetünk be rajta, az algoritmus hatékonysága pedig 97 százalékos.

Biometrikus adatok azonosításra

A biometrikus adatnak számító fotót azonosításkor a biztonság, a pénzügy területén egyre többször használják a vállalatok is. Például az egyik kártyatársaság nemrég jelentette be, hogy a bankkártyás fizetéseket szelfivel is lehet hamarosan engedélyezni, a projekt hazánkban is elindult.

Az arcfelismerő alkalmazások elterjedésével egyre könnyebb lesz részletes adatokat kideríteni bárkiről – ehhez elegendő lesz egy jó fotót készíteni róla az állandóan zsebünkben lévő kamerával. A tanácsunk: hatványozottan vigyázzunk, hogy mit osztunk meg magunkról az interneten, a közösségi oldalakon. És ha már megosztjuk, szánjunk öt percet a biztonsági beállításokra.

Egor Tsvetkov fotói az alábbiakban láthatóak.

A bal oldalon mindig az a kép szerepel, amit a fotós a metrón készített, a jobb oldalon pedig a megtalált vKontakte felhasználó közösségi profilképe. Érdemes megnézni, hogy ezek néhol mennyire különböznek egymástól.

 

tsvetkov_01

 

tsvetkov_02

 

tsvetkov_04

 

tsvetkov_05

 

tsvetkov_07

 

tsvetkov_08

 

tsvetkov_09

 

tsvetkov_10

 

tsvetkov_12

 

tsvetkov_13

 

tsvetkov_14

 

tsvetkov_15

 

tsvetkov_21

 

tsvetkov_22

 

tsvetkov_23

2 Comments

  1. Károly Kun szerint:

    Én útálóm ha fótóznak…..

  2. Tenczer Tamás szerint:

    Biztosan könnyű megtalálni. Ahhoz képest sok eltűnt embert keresnek ma is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Téged is könnyű megtalálni
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.