Kikényszeríti a biztonságos weboldalakat a Google

Jövő hónaptól a Google nem biztonságosnak címkézi azokat a weboldalakat, ahol a http protokollt használják az adatátvitelre. A biztonságosabb, https protokoll használata a jelszavakat, fizetési adatokat elkérő oldalak esetében kritikus.

A Google Chrome böngészőjében nem biztonságosnak címkézi azokat az oldalakat, melyek a régi http protokollt használják adatátvitelre. Jövő hónaptól egyelőre csak a bejelentkezési adatokat, bankkártya-információkat elkérő oldalaknál jelenik meg a figyelmeztetés. A biztonságos adatátvitelt később a többi weboldalnál is kikényszerítenék.

A https protokollon az adatok titkosítva, hitelesítve kerülnek továbbításra, így az eljárás szavatolja az adatok integritását. A változás egyelőre a böngészők piacát 56,43 százalékkal vezető Chrome böngészőre érvényes, a bevezetéséről első körben a Google Search Console szolgáltatásra regisztrált webfejlesztők értesülhettek.

Az erőfeszítésekkel a weboldalak fejlesztőinek nagy része egyetért. A keresőóriás adatai szerint a Chrome-on keresztüli böngészések több mint fele már biztonságos, https kapcsolaton történik.

google-https-g-data

Mindemellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy a https protokoll sajnos nem garantálja a teljes biztonságot. A protokoll használata esetében az adatok a böngészőben kerülnek titkosításra, azonban a billentyűzetleütéseket naplózó kémprogramok még azelőtt ellophatják az adatokat, hogy a titkosítás megtörténne.

Mivel a legtöbb banki trójai pontosan így szerzi meg a kritikus adatokat, a G Data kifejlesztette a BankGuard technológiát, amely folyamatosan figyeli a böngészők hálózati könyvtárait, és lefüleli a kémprogramok tevékenységét. A BankGuard technológia és a https protokoll együttesen már jóval nagyobb biztonságot garantál.

Emellett fontos, hogy mindig olyan számítógépről intézzük online bankolásunkat, amelyet jogtiszta, frissített vírusirtó védelmez, és internetes utalásokra ne használjunk idegen, ismeretlen gépeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kikényszeríti a biztonságos weboldalakat a Google
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.