Kukkolj asztalosműhelyt, ruhásboltot!

Egy weboldalon azoknak a kameráknak az élő képeit közvetítik, melyek gyári jelszavakkal vagy teljes védelem nélkül lógnak az interneten. Magyar kamerákból 135 van, közöttük bevásárlóközponti, asztalosműhelyi biztonsági berendezés. A G Data szakértői szerint az IoT eszközök potenciális veszélyforrások, azok védelmére is fordítsunk figyelmet.

Egy vélhetően szegedi bevásárlóközpont irodai kellékeket áruló kis boltját védi egy nem biztonságos kamera, melynek élő képe felkerült az internetre az insecam.org weboldalra. A weboldal ország és város szerint is listázza a kamerákat – bár a kamerák IP címe alapján történő azonosítás nem mindig pontos.

Egy Baranya megyei asztalosműhely, autósszerviz, ruhásbolt, de lakás nappalija, garázsbeálló is folyamatosan látható a magyar kamerák között. Rövid nyomozásunk egy boros díszdobozokat gyártó asztalosműhely után sikertelen volt, de ha valaki felismeri szomszédja, ismerőse kameráját, szóljon neki. Az oldalról lekerülni ugyanis roppant egyszerű: csak meg kell változtatni a kamera gyári jelszavát és azonosítóját, az élő közvetítés máris megszűnik.

Az IoT (vagyis Internet of Things, azaz a tárgyak internete) eszközök esetében sokszor hiányoznak a megfelelő biztonsági protokollok. Pedig ezek az eszközök komoly biztonsági kockázatot jelentenek, így megfelelő beállításuk, a gyári jelszó lecserélése rendkívül fontos.

A gyártók felelőssége erőforrást áldozni a kényelmes biztonsági megoldások kidolgozására. Ennek hiányában a G Data szakértői azt javasolják, óvatosan bánjunk az internetre kapcsolódó eszközökkel. A biztonsági kamerák gyári beállításait használatba vétel után azonnal változtassuk meg, mert ezek a jelszavak egy egyszerű kereséssel kideríthetők az internetről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kukkolj asztalosműhelyt, ruhásboltot!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.