Több a biztonsági hiba az OS X operációs rendszerben, mint a Windowsban – derül ki a Cybrnow.com weboldal által összeállított listából. Windowsos rendszerekre azonban még mindig sokkal több kártevőt gyártanak a kiberbűnözők, mint a kevésbé elterjedt OS X-re.

A Cybrnow.com weboldal  évente összeállítja azoknak az operációs rendszereknek a listáját, melyek szerintük a legtöbb biztonsági hibát tartalmazzák. Az első helyezett ezen a szégyenlistán 2016-ban az Android OS lett 523 napvilágra került biztonsági hibával. Egy évvel korábban, 2015-ben a listavezető az Apple operációs rendszere, az OS X volt, 444 hibával.

A második a hekkerek kedvencének is titulált Debian Linux lett, 319 hibával (egy évvel korábban az ötödik helyet foglalta el). Harmadik helyezett az Ubuntu Linux, 278 szégyenponttal (2015-ben is hasonló poziciót foglalt el).

Meglepetés a lista vége felé

A lista meglepetése az Apple OS X operációs rendszere, mely a maga 215 ismertté vállt sérülékenységével a hetedik helyezettje ennek a rangsornak, megelőzvén a közvélekedés által kevésbé biztonságosnak tartott Windows 10-est, amelynek a 172 hibája a 8. helyre volt elég. A kilencedik helyre szorult az iPhone operációs rendszere (iOS), 161 sérülékenységgel, tizedik pedig a Windows Server 2012, 156 hibával.

A zsarolóvírusokat és egyéb kártevőket gyártó kiberbűnözők azonban a Windowsos operációs rendszereket sokkal jobban kedvelik, és sokkal több kártevőt gyártanak rájuk. Az ok egyszerű: sokkal több Windows-t futtató gép van még mindig a világon. A különböző Windows verziók piaci részesedése 75 százalék körüli, míg az összes Mac OS X-es gépek aránya a 6-7 százalékot is alig éri el.

3 Comments

  1. A G Data oldalában is elég sok lyuk van ha itt tartunk arra meg a mancsom ráteszem hogy linux-ra nincs vírus. A Linux a világ legbiztonságosabb op. rendszere. Csak kevesen használnak linux ot …

    • Kedves Krisztofer, Sajnos a szubjektív véleményedet nem támasztják alá objektív adatok. Valóban igaz, hogy kevesebb a kártevő Linuxra, de ez nem azt jelenti, hogy a Linux nem támadható, vagy nincsenek benne biztonsági rések.

  2. Nem vagyok OS X fan, de az asztali Mac gépemmel még soha semmi vaj nem volt pedig nem mai darab és nyúzva is van rendesen. A windowsos laptopom (win10) mindig szarakszik, de nem volt ez máshogy win7 alatt sem. Az utolsó jó windows szoftver az az XP volt, kár érte:(

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Több a lyuk az OS X-ben mint a Windowsban
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.