Drón: repkedő biztonsági kockázat

A drónok önkormányzati célú, biztonságos használatához ad fogódzkodót az a 28 oldalas dokumentum, melyet két amerikai szervezet biztonsági szakértők támogatásával állítottak össze. A tanulmány a nagyközönség számára is hasznos, hiszen adatvédelmi, biztonsági kérdésekre világít rá. Itthon is tanúi lehettünk már drónos incidensnek, szerencsére csak anyagi kár keletkezett.

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság közleménye szerint február 6-án egy drón lezuhant a Szabadság hídon közlekedő egyik autó szélvédőjére. A drónt egy szingapúri állampolgár irányította, a baleset azután történt, miután elveszítette a készülék feletti irányítást. Szerencsére, a balesetben csak anyagi kár keletkezett, senki sem sérült meg, de a drón irányítója ellen eljárást indítottak.

Érik a magyar szabályozás

A Tractica jelentése szerint 2025-re 2,6 millió drón repked majd a fejünk felett, eladásukból 4 milliárd dollár bevétele származik a gyártóknak. A drónokhoz kapcsolható szolgáltatások viszont még látványosabban bővülnek, 2025-re 8,7 milliárd dolláros forgalmat generálva.

Egyre több hasonló incidensnek lehetünk majd tanúi, ha a hatóságok, önkormányzatok nem kezelik kockázatuknak megfelelően a drónokat. Az új magyar szabályozás már érik, ezt várhatóan 2017 nyarán fogadja el az Országgyűlés. Az eddig napvilágra került adatok szerint a törvény a 250 grammnál nehezebb repülő eszközre vonatkozna, súlyuk alapján külön kategóriákba sorolná őket, és internetes tanfolyam elvégzéséhez kötnék használatukat. A tervezethez a szakmai szervezetek, szakértők észrevételeit várják.

A drón egy IT rendszer

A két amerikai szervezet, a Cloud Security Alliance (CSA) és Securing Smart Cities által jegyzett tanulmány szerint a drónokat az IT rendszerekhez hasonlóan kellene kezelni, és ennek megfelelően biztonságukkal is kiemelten kellene foglalkozni. A dróngyártók – az IoT eszközök készítőihez hasonlóan – a biztonságot többletköltségnek tekintik és védelem helyett inkább többlet funkciókat kínálnak. A tanulmány szerint a gyártók felelőssége a biztonságos, stabil környezet kialakítása, hogy a drónok megbízható, minőségi eszközök legyenek – akár a helyi hatóságok kezében.

Eközben több városban a helyi szolgáltatások biztosításához drónok használatát tervezik. Philadelphiában például drónok vizsgálnák meg a különböző épületeket, és velük szállítanák a sürgősségi csomagokat.

Zombi drón hadseregek alakulnak

Noha még nincsenek széles körben elterjedve a drónok, a hekkerek máris kidolgozták azokat az eljárásokat, melyek segítségével átvehetik felettük az irányítást. Így például már 2013-ban megjelent annak a drónnak az építési útmutatója, melynek célja repülés közben megtalálni és levadászni a többi repülő eszközt, hogy azután egy teljes zombi drón hadsereget irányíthasson céljainak megfelelően a hekker. A drónok a közelükben lévő mobiltelefonok forgalmának figyelésére is használhatók, jelszavakat, adatokat lophatnak el.

A drónok használata nemcsak biztonsági, de adatvédelmi kérdéseket is felvet: egy szingapúri reklámcég kereskedelmi drónokat használ célzott reklámokhoz. A hatóságoknak emiatt szabályozni kell a drónokkal történő adatgyűjtést, tárolást és feldolgozást is.

Drónok, szabályozás és biztonság

7 Comments

  1. Levente Bányai szerint:

    A játékgépek is bizt.kockázat volt…vajnának kellenek a drónok,vagy csak neki lehessen?..irigy rogánra a helikopter miatt:))

  2. János Borbély szerint:

    Magánember ne tarthasson!

  3. Czuth Tamás szerint:

    Megint valamibe belekell kötni. Ha nekem lenne egy ilyen,biztos hogy egész nap röptetném amíg le nem áll.!!

  4. Sandor Balint szerint:

    minden a lehuzásrol szol .

  5. Zoltán Solymosi szerint:

    gondolom a vizsgadij behajtás a lényeg….ha valaki levizsgázik nem esik le?….

    • Zugonics Róbert szerint:

      Biztos! Véletlenül sem az, hogy ne repüljön a drón be az ablakodon, ne essen rá a gyerek fejére, ne tegyen kárt anyagi javaidban, ezenkívül ne tegyen kárt a közös javakban. Ám az is biztos buli lenne, ahogy Pistike a haverokkal a szomszéd nénit filmezi, ahogy éppen a zuhany alatt maszturbál az emeleti fürdőben, ahol eszébe se jut, hogy láthatja valaki. A drón egy komoly eszköz, amivel nagyon komoly anyagi és nem anyagi károkat lehet okozni, ezért kell szabályozás. A vizsgázás, a járművel való tevékenység szabályozása nagyon sok fejfájástól, kellemetlenségtől mentheti meg az embereket! Igeni is, aki drónokat reptet, annak legyen papírja róla, hogy ért hozzá és ami a legfontosabb tudja, mert ez is gondolom vizsgaanyag, hogy mire használhatja eszközét, és milyen szabályokat szeg meg Pistike a fenti esetben!

    • Zoltán Szép szerint:

      Baromság, lehúzás csak.
      Nem életszerű, hogy a légügyi hatósággal vitatkozzak negyed órát azért, hogy a lakótelep játszótere felett 8 percet repkedjek hobby vagy gyakorlás céljával, egy 90 grammos géppel.
      Ja persze, a jogszabály az 1 kiló alatti gépet nem említi, de a “szomszéd nénit a zuhany alatt” ez is fullHD-val, stabilizálva veszi…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Drón: repkedő biztonsági kockázat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.