Dupla pénz jár biztonsági hibáért
Mennyibe kerül az adatvesztés?
2017. 03. 20.
Hiba vagy beépített funkció?
2017. 03. 23.
Összes bejegyzés

Dupla pénz jár biztonsági hibáért

Az elmúlt pár nap leforgása alatt a Microsoft és a Google is bejelentette, hogy növelik a biztonsági hibákért kifizetett összegeket. A biztonsági szakértelem és szerencse a Microsoftnál maximum 30 ezer, a Google-nél pedig 31 337 dollárt ér.

A számítógépes biztonsággal foglalkozók számára komoly hibavadászati programokat tartanak fenn az informatikai cégek: a biztonsági hibák megtalálásáért több ezer dollárt is hajlandóak kifizetni. A programmal mindenki jól jár: az IT rendszerek biztonságosabbak lesznek, így adataink nem kerülnek a kiberbűnözők kezébe. A cégek pedig relatíve olcsón jutnak hozzá a legjobb agyakhoz.

A kék óriás dupláz

A Microsoft a hónap elején jelentette be, hogy megduplázza a biztonsági hibák felfedezéséért és jelentéséért járó jutalmait, ezek 1000-30000 dollár (292 ezer-8,7 millió forint) között mozognak. A Microsoft az Office 365 termékcsaláddal kapcsolatos hibákat szeretné feltárni, így a következő oldalakkal kapcsolatos sérülékenységek feltárásáért fizeti ki a nagyobb összegeket:

portal.office.com
outlook.office365.com
outlook.office.com
*.outlook.com
outlook.com

A listából világosan kiolvasható, hogy a webes alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat szeretné felderíteni a szoftveróriás. A Microsoftnak ezen kívül még létezik egy hibakereső jutalomprogramja, ahol 100 ezer dollár (közel 30 millió forint) a felső határ. Ebben a programban például RCE (Remote Code Execution – távoli programfuttatás) hibákat keresnek, de a Microsoft Hyper-V-vel kapcsolatos problémákat is kutatják.

A keresőóriás is emeli a tétet

Egy másik tech óriás, a Google is megnövelte a biztonsági jutalomprogramjának kifizetéseit. Az emelés szerényebb, csupán 50 százalékpontos, de viszont állandó. A keresőóriás RCE hibákért ezentúl 31337 ezer dollárt fizetne (9,1 millió forint). A fura összegben a jutalom 30 ezer dollár, a fennmaradó 1337 pedig bónusz. A vállalat a Google, Blogger és YouTube doménokkal kapcsolatos hibákat díjazza.

A tavaly a Google 3 millió dollárt (877 millió forint) fizetett ki biztonsági hibák feltárásáért jutalmat, ebből a legtöbb a kínai, amerikai, indiai és német hibavadászoknak ment. Magyarországra ebből a tetemes összegből a szerény 9 ezer dollár (2,6 millió forint) jutott.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.