Vista: itt a vég!

A Windows Vista operációs rendszer felhasználóit már többször figyelmeztette a Microsoft, hogy a hivatalos támogatás idén április 11-én lejár. Komoly biztonsági kockázat nem frissített operációs rendszerrel használni számítógépet.

A Windows Vista operációs rendszert 2007 elején tárta a világ elé a redmonti gyártó. Ez az az operációs rendszer, mely az előtte lévő sikeres XP és az utána következő 7-es közötti nem túl kedvelt alapszoftver szerepét töltötte be. A Vistának fénykorában is csak 30 százalékos piaci részesedése volt.

A Microsoft 2012-ben fejezte be a Vista széleskörű támogatását, amikor már csak a felhasználók 10 százalékánál működött, jelenleg pedig hajszállal 1 százalék alatti piaci részesedése. Összehasonlításképp, a Windows XP-t még mindig a gépek 8 százalékán használják, annak ellenére, hogy a meghosszabbított támogatás már 2014-ben lejárt. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken főleg az egészségügyben használnak XP-s gépeket.

Mi arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha idejétmúlt, a gyártó által már nem támogatott operációs rendszert használunk, akkor nagy biztonsági kockázatnak tesszük ki magunkat. Az ismertté vált biztonsági hibákat a gyártó már nem javítja, így a hekkereknek van lehetőségük kihasználni a sérülékenységeket.

netmarketshare-january-2017

A különböző operációs rendszerek piaci részesedése 2017 januárjában. Forrás: Windowscentral.com

4 Comments

  1. Nemes Attila szerint:

    Vista ?? 😀 Van/Volt ilyen rendszer ??? 😀

  2. Mezei Martin Pal szerint:

    Hát nem azért, de ki és miért használna még Vistat, azon kívül, hogy jól nézett ki? Ha Vista megy, Win7-tel jobban menne.

  3. Csaba Kiss szerint:

    Windows XP-t még mindig ötször annyi ember használ mint Vista-t….;)

  4. Vistát azok használnak, akik a laptoppal együtt vették… (például)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.