A Windows Vista operációs rendszer felhasználóit már többször figyelmeztette a Microsoft, hogy a hivatalos támogatás idén április 11-én lejár. Komoly biztonsági kockázat nem frissített operációs rendszerrel használni számítógépet.

A Windows Vista operációs rendszert 2007 elején tárta a világ elé a redmonti gyártó. Ez az az operációs rendszer, mely az előtte lévő sikeres XP és az utána következő 7-es közötti nem túl kedvelt alapszoftver szerepét töltötte be. A Vistának fénykorában is csak 30 százalékos piaci részesedése volt.

A Microsoft 2012-ben fejezte be a Vista széleskörű támogatását, amikor már csak a felhasználók 10 százalékánál működött, jelenleg pedig hajszállal 1 százalék alatti piaci részesedése. Összehasonlításképp, a Windows XP-t még mindig a gépek 8 százalékán használják, annak ellenére, hogy a meghosszabbított támogatás már 2014-ben lejárt. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken főleg az egészségügyben használnak XP-s gépeket.

Mi arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha idejétmúlt, a gyártó által már nem támogatott operációs rendszert használunk, akkor nagy biztonsági kockázatnak tesszük ki magunkat. Az ismertté vált biztonsági hibákat a gyártó már nem javítja, így a hekkereknek van lehetőségük kihasználni a sérülékenységeket.

A különböző operációs rendszerek piaci részesedése 2017 januárjában. Forrás: Windowscentral.com

5 Comments

 1. Reaper szerint:

  Mondjuk én szerettem, és szeretem a mai napig is. Használnám is szívesen, de az új játékok már nem indulnak el rajta. De második rendszernek fent van, ha nosztalgiázok, vagy régebbi játékot szeretnék működésre bírni. A Vistának rossz volt a startja, de azon kívül pöpec rendszer. Egy SP2-vel megtámogatott Vista semmivel sem lassabb, mint a 7. Én sajnálom, hogy eljárt felette az idő, az volt számomra az igazi Windows. Az XP-t soha nem szerettem. Tudom, hogy az idő mindent megszépít, meg minden, de azért emlékszik valaki rá, hogy mennyi gond volt vele az SP3-ig??? Indokolatlan fagyások, kékhalál, dll hibák, ésatöbbi… persze ma már mindenki csak a jóra emlékszik, nem arra hogy hetente / havonta kellett újratelepíteni, mert folyamatosan beszart, vagy kibírhatatlanul lassú lett. A sok matyi meg anno, mikor kijött a Vista, feltelepítette és a rendszer lassú volt, illetve a driverekkel, programokkal az induláskor még voltak problémák. Így elkönyvelték, hogy a Vista szar, és pont. Elárulom, az XP a megjelenésekor ugyan olyan használhatatlan volt.

 2. Vistát azok használnak, akik a laptoppal együtt vették… (például)

 3. Csaba Kiss szerint:

  Windows XP-t még mindig ötször annyi ember használ mint Vista-t….;)

 4. Mezei Martin Pal szerint:

  Hát nem azért, de ki és miért használna még Vistat, azon kívül, hogy jól nézett ki? Ha Vista megy, Win7-tel jobban menne.

 5. Nemes Attila szerint:

  Vista ?? 😀 Van/Volt ilyen rendszer ??? 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vista: itt a vég!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.