Skype hirdetésben érkezik a kártevő

A Skype hirdetési felületén hamis hirdetéssel szerettek volna zsarolóvírust terjeszteni ismeretlenek. A kiberbűnözők egyelőre meghátráltak, úgy tűnik, csupán próbálkozásról volt szó. A lényeg: mindig legyünk óvatosak azzal kapcsolatban, hogy mit töltünk le, mit telepítünk gépünkre, és használjunk antivírus megoldást.

Több felhasználó arról panaszkodott a Reddit fórumán, hogy a Microsoft Skype csevegő alkalmazása egy kártevő letöltését reklámozta a hirdetői felületén. A kártevő Flash plugin frissítésének álcázta magát.

Próbálkoznak a kiberbűnözők

A hirdetésre kattintva a számítógépre letöltődött egy hivatalosnak kinéző HTML alkalmazás. A kártevőt úgy építették fel, hogy a zsarolóvírus csak akkor töltődött le a számítógépre, ha ezt az alkalmazást megnyitotta a felhasználó. A zsarolóvírus kérdezés nélkül titkosítja a felhasználó adatait, a feloldókulcshoz pedig csak a váltságdíj megfizetése után jut hozzá az adattulajdonos.

Egyelőre csak próbálkozásról van szó, ugyanis a kártevőt megvizsgáló szakértők szerint a zsarolóvírust egy, már nem létező domain szerverről töltötték volna le. A Reddit fórumain csak páran jelezték, hogy találkoztak a hamis hirdetéssel a Skype felületein.

Nem tudni, hogy a ki a gyenge láncszem

A ZDNet-nek küldött rövid nyilatkozatában a Microsoft social engineering próbálkozásnak nevezte az esetet, és arra kérte a felhasználókat, hogy a kéretlen csatolmányok megnyitásakor legyenek óvatosak. Arra nem tértek ki, hogy a hamis hirdetés hogyan juthatott az otthoni számítógépekre – a hirdetéseket kiszolgáló elterjedt és szövevényes hálózatban nem találták meg a gyenge láncszemet.

 

16 Comments

 1. Fogarassy Péter szerint:

  Ennyire megbízhatatlan ez a rohadt Skype? Nem használom, Facebook tudja ugyan azt…….

  • lordexecutioner88 szerint:

   Igazad van, facebookon is ugyanúgy terjednek vírusok, ha nem jobban.
   Egyszerűen ne nyiss meg semmit, ha egy picit is gyanús, mielőtt megkérdezted az üzenet küldőjét, hogy mi is ez valójában.
   Sokszor nem is tudnak róla, hogy küldtek valamit.
   E-mailekben, facebookon is terjednek ilyen módon vírusok évek óta.

 2. Czakó János szerint:

  Használni lehet csak bármi linket kapsz atz ne nyissátok meg mert csak akkor fog aktiválódni és beleépülni a saját alkalmazásodba.
  Androidon nem tudom mit is művel de nem akarom azért kipróbálni. Bár az utóbbi napokban 5-6 db jött nekem is! Megoldást a fertőzöttségre még nem olvastam de lehet egy teljes uninstall könyvtárjával és minden beépülésével együtt majd célszerű egy rendszertisztítást . Gép újra indítása majd a Skype újra telepítése. Én ezt tenném ha lefertőzné valaki.

 3. Gabor Erdelyi szerint:

  Nekem G Data van, valóban szuper! …Ha én vírus lennék, mindig irtva lennék, a fertőzött fájloknak haragosa lennék……

 4. Victor Mara szerint:

  Márminthogy a skype-nál nagyobb vírus?

 5. István Blaskó szerint:

  az ország vírusa az állam , és terjed…

 6. Amióta Microsoft megvette a Skype -t azóta terjed rajta vírus. Egyszerűen ne használj windowst és megszűnik a baj Linux óta nincs gondom!

 7. László Tomori szerint:

  Nem is kell ahhoz Skype.

 8. Akkor inkább nem használok Skype ot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skype hirdetésben érkezik a kártevő
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.