Jelszó helyett itt az Authenticator alkalmazás

A Microsoft webes fiókokba jelszó helyett a nemrég frissített, mobilos Authenticator alkalmazással is be lehet jutni. Az alkalmazás iOS és androidos készülékeken működik, Windows Phone-ra még várat magára az app.

A Microsoft nemrég frissített Authenticator alkalmazásának segítségével jelszavak nélkül lehet belépni a redmondi óriás felhasználói fiókjaiba. Az Authenticator frissítése pár másodperccel megrövidíti a belépési folyamatot. Korábban, a Microsoft Authenticator-t – ahogy a Google Authenticator appját is – a kétfaktoros azonosítási folyamatban az egyszeri kódok generálásához használták.

Weben lépünk be, mobilon azonosítanak

A frissített app-ot össze lehet kötni a Microsoft felhasználói fiókkal, a felhasználói fiók beállításakor meg kell adni a jelszót. Webes belépéskor a jelszó megadása helyett arra kattinthatunk, hogy használjuk az Authenticator alkalmazást. Ekkor a mobiltelefonra kell összpontosítani, ahol az Authenticator alkalmazás kéri, hogy engedélyezzük a belépést, majd a Touch ID-s azonosítást vagy PIN-kódot kéri. Ezek után a webes felületen máris beléptünk fiókunkba. És ennyi, nincs szükség többé a jelszó megjegyzésére, annak ismeretére.

A Microsoft könnyebnek és egyszerűbbnek tartja ezt a folyamatot, mint a kétfaktoros azonosítás, viszont sokkal biztonságosabb, mint a jelszavas engedélyezés – a jelszavakat könnyen el lehet lopni vagy ki lehet találni. Ebben a megoldásban a telefon és az ujjnyomatolvasó (annak hiányában a PIN-kód) kombinációja adja a biztonsági fokot. A biztonsági szakemberek szerint az emberek jobban vigyáznak mobiljukra, mint jelszavainkra.

Ha mégsem szeretnénk az Authenticator megoldást használni, akkor a Microsoft megadja a lehetőséget a visszalépésre, következő belépéskor már a megszokott, jelszavas megoldás vár ránk. Az Authenticator egyelőre a iOS és Android platformokon működik, a kevesebb mint 5 százalékos piaci részesedéssel bíró Windows Phone támogatása még várat magára.

 

1 Comments

  1. Attila szerint:

    A legújabb frissítéssel, Windows 10 telefonra (nálam) automatikusan települt. A Windows store-ban pedig letölthető státuszban van az alkalmazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelszó helyett itt az Authenticator alkalmazás
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.