Hivatalos boltból is érkezhet kártevő

A hivatalos Google Play Store-on keresztül is kerülhet vírus androidos mobileszközünkre. A G DATA adatai szerint naponta több mint 8000 új mobilos kártevő keletkezik, melyek ellen csak úgy védekezhetünk, ha androidos készülékeinkre is telepítünk vírusvédelmet.

Két alkalmazást is el kellett, hogy távolítson a Play Store-ból a Google, miután kiderült, hogy ezek trójait is tartalmaztak. A programok normális működésük mellett fizetős SMS-eseket küldtek a felhasználók készülékéről. A két szóban forgó alkalmazás a Magic Browser és a Noise Detector. A Magic Browsert 2017 május közepén töltötték fel a Play Store-ba, gyorsabb internetezést ígért felhasználóinak. Az alkalmazást közel 50 ezer felhasználó töltötte le. A Noise Detector a környezet zajait figyelte és rögzítette, több mint 10 ezren töltötték le. Szakértők szerint a két alkalmazásba rejtett trójai kódja hasonlít egymáshoz, nagy valószínűséggel ugyanazok készítették.

Fizetős SMS-sel kerestek pénzt

Közelebbi vizsgálat után kiderült, mindkét androidos alkalmazás a Ztorg trójait tartalmazza. A trójai fizetős SMS-eket küldhet a megfertőzött telefonról a felhasználó beleegyezése és tudta nélkül. A Ztorg trójait arra utasították, hogy az alkalmazások telepítése után maradjon inaktív 10 percig. Az idő elteltével a trójai lekérdezte a készülék nemzetközi előfizetői azonosítóját, melynek birtokában a hekkerek ki tudták választani, mely fizetős mobilszámokra küldjenek SMS-eket. A trójai kikapcsolta a telefon hangját, hogy a visszaigazoló SMS-ekről a felhasználó ne értesüljön, majd ki is törölte azokat. Alkalmanként reklámokat is mutat a felhasználónak, melyek után a hekkerek újból pénzt kaptak.

Nem ezek az egyedüli trójai alkalmazások, melyeket a hivatalos webáruházból kerülhetnek mobilkészülékünkre. Más alkalmazások kattintást kényszerítenek ki a felhasználótól vagy prémium, WAP szolgáltatásokra fizetnek elő (igen, a mobilozás őskorából megismert wap szolgáltatás helyenként még mindig aktív).

Ha ezeket telepítette, törölje őket minél gyorsabban!

Népszerű az android a hekkerek körében

 A Google azóta már eltávolította a szóban forgó alkalmazásokat a Play Store-ból. 2014 óta létezik egy hivatalos szűrési folyamat a Google-nál is, de úgy tűnik, hogy nem mindig működik kifogástalanul.

Az androidos eszközök népszerűek lettek a kiberbűnözők körében is, miután az operációs rendszer részesedése telefonokon és tableteken 63,66 százalék, vagyis ez a legelterjedtebb mobil operációs rendszer. A G DATA adatai szerint 2017 első negyedévében 750 ezer új androidos kártevő bukkant fel, vagyis naponta közel 8400 új trójai, zsarolóvírus stb. születik.

Emiatt nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mobil eszközeinket is védeni kell. Az egyik legjobb védelmet a G DATA megoldása biztosítja – ezt a független AV-TEST intézet legfrissebb összehasonlító tesztje is bizonyítja. A májusban végzett összehasonlító teszten a G DATA Mobile Internet Security megoldása a kártevők 100 százalékát felismerte a tesztkörnyezetben. A megoldás a maximális 13 pontot szerezte meg a teszten, könnyű használhatóságát és a plusz funkciókat is kiválóra értékelték a tesztelők.

A teljes körű vírusvédelmet nyújtó G DATA Internet Security for Andorid LIGHT program teljesen ingyenes. A prémium funkciókat (mint a lopásvédelem vagy a szülői felügyelet) 30 napon keresztül lehet tesztelni, de ha ezekre nem fizetünk elő, a vírusvédelem továbbra is aktív marad a telefonon.

A képek forrása.

1 Comments

  1. Android 6.0 elfut ès nem töröl semmit a telefonrol a virusokon kivül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hivatalos boltból is érkezhet kártevő
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.