Tippek a biztonságos nyaraláshoz

A legjobb vakációt is elrontja, ha az utazás alatt ellopják bankkártya adatainkat vagy meghekkelik Facebook fiókunkat, de még kellemetlenebb, ha arra kell hazajönnünk, hogy betörők jártak a lakásunkban. A G DATA tippjei segítenek biztonságosabbá tenni a nyaralást.

A jéghideg üdítő mellett az ingyenes WiFi jelenti a legnagyobb csábítást a vakációzók számára. A legtöbben azonnal csatlakoznak az első szabadon elérhető vezeték nélküli hálózathoz, amint a telefonjuk jelzi a lehetőséget. Sajnos a bűnözők tudják, hogy a legtöbb publikus hálózat nem rendelkezik megfelelő védelemmel, és így megszerezhetik az internetezők személyes adatait – beleértve akár a jelszavakat vagy bankkártya adatokat.

Az ingyenes vezeték nélküli hálózatokon ezért érdemes tartózkodni az online bankolástól és az internetes vásárlástól, és ha lehet, akkor a közösségi és az e-mail fiókunkba se lépjünk be. Ugyanez a szabály érvényes az internet kávézókra is: az ezekben megtalálható gépeken akár hemzseghetnek a kémprogramok.

A publikus internet és a közös használatú számítógépek arra valók, hogy tájékozódjunk a helyi látnivalókról, vagy elolvassuk a híreket. A bizalmas ügyek online elintézéséhez viszont használjuk a mobiltelefonunkat és a 4G-s adatkapcsolódást.

Frissíts még otthon

Mielőtt nyaralni indulunk, telepítsünk a mobilkészülékünkre egy biztonsági szoftvert. Ez nem csak a kártevők ellen nyújt védelmet, de a készülék elvesztése vagy ellopása esetén van rá esélyünk, hogy megtaláljuk a készüléket, vagy távolról letöröljük az adatainkat.

Ha magunkkal visszük a notebookunkat, ellenőrizzük a feltelepített vírusirtó licencét, nehogy az a nyaralás alatt járjon le. Még otthon végezzük el a szoftverfrissítéseket is, már csak azért is, mert a javítócsomagok letöltése nagy adatforgalommal járhat! Az indulás előtt érdemes egy biztonsági mentést is készíteni a készülékeinkről. Az adatvagyonunkat – például a régi fotóinkat és dokumentumainkat – ne veszélyeztessük az utazással!

Lehetőség szerint védjük eszközeinket PIN kóddal, jelszóval, ujjnyomat azonosítóval. Ezek mind-mind megnehezítik a tolvajok számára, hogy beléphessenek eszközeinkbe és adataikhoz hozzájussanak. Emellett kapcsoljuk ki a Bluetooth és a WiFi funkciókat is a mobilunkon, amikor nem használjuk ezeket. Ez egyrészt segít megelőzni a támadásokat, másrészt kíméli a telefon akkumulátorát, így a hosszú túrák végére is marad még energia a készülékben.

Óvatosan a posztolással

Az utazás alatt ne osszuk meg élményeinket publikusan a közösségi oldalakon.

Nyaralásunk híre a tolvajok olvasatában üres, megtámadható házat jelent. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a nyaralás alatt csak közeli ismerősökkel osszuk meg a fotóinkat, vagy a hazatérésünk után tegyük fel a fotókat Facebook oldalunkra. Ha ezzel nem tudunk várni, akkor emailben is elküldhetjuk a legjobb felvételeket közeli családtagjainknak és barátainknak.

Végül a nyaralás során ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak! Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tippek a biztonságos nyaraláshoz
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.