Három év múlva, 2020-ban az Adobe már nem ad ki újabb Flash Player verziót. A biztonsági szakemberek 2010 óta keltik a Flash lejátszó halálhírét, de a valaha igen népszerű multimédiás megoldásnak még van pár éve.

Az Adobe blogbejegyzésben jelezte, hogy itt az ideje szépen lassan nyugdíjba küldeni a vitatott múltú Flash Playert. A közlemény szerint az óriási technológiai cégekkel közösen egyeztetve – Apple, Facebook, Google, Microsoft és Mozilla – szüntetik meg a legendás lejátszót. A Flash az oktatás, játékipar és videógyártók számára jelentett és jelent fontos platformot.

Legyen nyílt megoldás?

Szerencsére a Flash-re támaszkodó fejlesztőknek ott van a már bejáratott nyílt forráskódú megoldások sora, mint a HTML5, WebGL vagy WebAssembly. A lejátszó támogatói korábban arra kérték az Adobe-t, legyen nyílt forráskódú a megoldás, a közösség fejlesztené tovább és így talán kevesebb lenne a biztonsági hiba.

Ugyanis a multimédiás lejátszó rengeteg sebből vérzett biztonsági szempontból, sebezhetőségek hosszú listája kapcsolódik a valaha széles körben használt megoldáshoz. Például két évvel ezelőtt, 2015-ben, Flash-re született a legtöbb exploit kit, a tíz top biztonsági hibából nyolc kapcsolódik hozzá.

A Prezi is Flash-t használt

Az első kegyelemdöfés az Apple-től érkezett. Steve Jobs 2010-ben egy azóta legendássá vált nyílt levélben jelentette be, hogy az OS X operációs rendszert futtató eszközök – Mac-ek, iPhone-ok, iPadek – nem támogatják a Flash tartalmakat. Az okok között biztonsági aggodalmak is szerepeltek. Így, aki nem szerette volna kizárni közönsége soraiból az Apple-hívők táborát, az már hét éve az alternatív megoldások felé – például HTML 5 – kacsingatott.

Érdekesség, hogy annak idején nagyon sok gyártó, technológiai óriás látott fantáziát a Flash-ben. Hogy egy magyar példát említsünk, a Prezi eredetileg Flash-ben készült, majd relatív későn, több fejlesztési zsákutca után 2014-ben JavaScript –HTML alapokra helyezték át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyugdíjba vonul a Flash
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.