Ne gépelj az internetes megbeszélések alatt!

Az online értekezletek alatt sokan nem teszik le egyéb munkájukat, hanem tovább folytatják az e-mailek és dokumentumok gépelését. Amellett, hogy ez nem túl udvarias, biztonsági kockázatot is rejt magában: partnerünk is megtudhatja mit gépelünk.

Becsörrenő mobiltelefon, ugató, kutya, számítógépes billentyűzet kattogása vagy gyermekhangok – mind-mind a konferenciabeszélgetések kísérő zajai közé tartoznak. Nem túl udvarias nem odafigyelni beszélgetőpartnereinkre, de a kísértés igen nagy, így sokakkal előfordult már, hogy legalább egy emailt megválaszolt vagy egy utalást elintézett a beszélgetés alatt.

Visszafejthető a gépelés

Mostantól szokjunk le erről. A gépi tanulás eszközeivel és egy számítógéppel ugyanis visszafejthető, hogy mit is gépelünkahogy az egy egyetemi kutatásból kiderült. Közel minden egyes billentyűzetnek egyedi hangja van, mikor megnyomjuk őket, ami azt jelenti, hogy a gépelés hangjainak birtokában visszafejthető, hogy mit gépeltünk. Nem száz százalékosan, de azért visszafejthető.

A kutatók a július végi Black Hat biztonsági konferencián mutatták be, hogy ezt pontosan hogyan is lehet elérni. Három különböző laptopon gépeltek, ezeken különböző sikerrel fejtették meg a billentyűzet hangjait. A tesztgépekből a MacBook Pro-nak volt a legfelismerhetőbb hangja.

Szótáras segítség

A gépelés felismerésében szótáras segítséget is kértek a kutatók, azt feltételezték ugyanis, hogy az emberek általában értelmes szavakat pötyögnek be munka közben. Az is segítség, ha ismert, hogy milyen nyelven gépel az ember és milyen billentyűzetkiosztást használ.

A veszély miatt nem kell rögtön pánikba esni. Politikusok és vállalatvezetők viszont jobb, ha megjegyzik, hogy ilyen lehetőség is létezik. Így ha a következő internetes vagy telefonkonferenciájuk alkalmával kedvük támadna egy e-mailre válaszolni, akkor jobb, ha lenémítják a mikrofonjukat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ne gépelj az internetes megbeszélések alatt!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.