Milliók töltötték le a hamis WhatsApp alkalmazást

Mielőtt a Google eltávolította volna Play áruházából, több mint egymillióan töltötték le és telepítették az eredetihez igencsak hasonlító, hamis WhatsApp csevegőalkalmazást. Az app szerencsére eléggé ártalmatlan volt, kéretlen hirdetéseket jelenített meg a mobilon.

Az eredetihez nagyon hasonlító, hamis WhatsApp alkalmazást távolított el a Google a Play áruházából, miután a felhasználók kiszúrták az appot, majd felhívták rá a keresőóriás figyelmét. Az alkalmazást 1-5 millió felhasználó töltötte le és telepítette mobiljára. Az app neve Update WhatsApp Messenger. A fejlesztő cég nevénél is a WhatsApp Inc. olvasható – a név után egy üres hely is szerepel, amit csak a fejlesztő weboldalának meglátogatásakor derül ki.

Ártalmatlan hirdető?

A felhasználók leírása szerint az alkalmazás eléggé ártalmatlan, ahhoz képest, hogy mi mindenre lehetne használni. Csupán az internethez kért csatlakozást telepítésekor, majd hirdetések beszúrásával keresett pénzt, mellesleg lassítva a telefont. Az alkalmazás ikonja üres volt, így a felhasználóknak nem tűnt fel, hogy esetleg az igazi WhatsApp mellett egy másik is ott csücsül a mobilon. Az is megtéveszthette a jóhiszemű letöltőket, hogy a Play Store-ban 4 csillagos minősítése volt az alkalmazásnak, közel 6000-en írtak visszajelzést róla.

A Play Store üzemeltetője hatalmas energiát és pénzt fordít arra, hogy megszűrje az áruházba bekerülő alkalmazásokat, de ahogy azt a G DATA blogján korábban megírtuk, ez nem mindig sikerül, prémium SMS-eket küldő alkalmazások is felkerültek a hivatalos boltba. A G Data szakértői azt javasolják, használjunk biztonsági megoldást mobiltelefonunkon is.

A hamis alkalmazás

 

Forrás: ZDNet cikke

1 Comment

  1. Tóth Róbert szerint:

    letöltöttem egy éve de nem használtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Milliók töltötték le a hamis WhatsApp alkalmazást
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.