A Google mindig tudja, hol vagy?

Akkor is gyűjti az androidos készülékek tulajdonosainak lokációs adatait a Google, amikor kikapcsolták a helyfüggő szolgáltatásokat – ezt az adatvédelmi szabályzatban nem jelezték. A keresőóriás azt ígérte, megszünteti a gyakorlatot.

A felelősségtudatos androidos felhasználók vigyáznak adataikra, tudják, hogy mobiltelefonnal követhetőek vagyunk. De mi van akkor, ha kikapcsoljuk a helyfüggő szolgáltatásokat, nem használunk alkalmazásokat a mobilunkon és még egy SIM kártyát sem tettünk be a készülékbe? Még ezen elővigyázatos lépések ellenére is, az Android operációs készülék használóinak tartózkodási adatait összegyűjti és elküldi a központba a Google – ehhez legalább internetre azért kell, hogy csatlakozzanak.

A keresőóriás 2017 elejétől összegyűjti a közeli mobiltelefon tornyok adatait. A készülékek azért küldik el az adatokat a központba, hogy az üzenetküldő és értesítő szolgáltatások megfelelően gyorsan, pontosan működjenek – érvel a Google. Sűrűn lakott városi környezetben ezen adatok birtokában azonban eléggé pontosan meghatározható hol tartózkodik a mobiltulajdonos. A Google adatkezelési szabályzatában nem jelzi, hogy a felhasználókról akkor is gyűjt adatokat, ha a helyfüggő szolgáltatásokat kikapcsoltuk.

Az jelenséget a Quartz hírportál vette észre és dolgozta fel. A Google ígérete szerint a továbbiakban nem gyűjti és nem is használja fel mobiltorony információkat a helyszín meghatározására. Elmondásuk szerint eddig sem tárolták ezeket az adatokat, csupán az üzenetek pontosabb elküldésére használták.

Forrás: Quartz

 

11 Comments

  1. Antal Németh szerint:

    Kedves Márton, pontosan. Épp ezt magyarázom. Téged személy szerint kizárólag abban az esetben tudnak követni, ha hozzád köthető a készülék. Különben esélyük sincs. Csak a telót, de azt bármikor bemérik, bárhol, de a címben pont a személy követésről van szó, ami egyszerűen kikerülhető az említett módokon. Nem kell hozzá szuperterroristának lenni, hogy ne tudják épp hol vagy.
    (na ez a szó, már egyből fennakadt a face, vagy a googl ellenőrző rendszerén, tehát feltételezhetően már nézik is, hogy épp miről beszélünk, még lehet vissza is integetnek)

  2. Novotni Kristóf szerint:

    Én vagyok az egyetlen, akit ez nem zavar? És akkor mi van, ha a Google valamelyik szerverén ott az infó, hogy hol vagyok? Mi lesz nekem ettől rosszabb?

  3. Márton Lakat szerint:

    Antal Németh.. Vagy nem csinálsz google fiókot ami nélkül szinte semmi sem működik egy android telefonon, vagy az alap e-mail tól kezdve mindenhol hamis személyiséget adsz meg a Google account ig mindenhol, ebben az egy esetben nem lesznek az adataid a kezükben..és tényleg tudják a telefont követni.. Nézd meg a Google fiókod ha megkeresed a helyek funkciót percre pontosan látni fogod hogy pl hol jártál az elmult évben méterre pontosan!

  4. Antal Németh szerint:

    Nem tudja, hogy kit követ, ha nincs támpontja, nem tudja kihez kötni a telefont, mint írtam. Csak azt tudja, hogy földrajzilag van ott egy telefon, de hogy az éppen kié, azt nem. Ne reménykedj, nem tudod letiltani, tornyok alapján, net szolgáltatók alapján egy teló – ha használják akár netre, akár telefonálásra – bármikor bemérhető, de csak a teló, hogy azt éppen ki használja, az nem beazonosítható.

  5. Jozsef Takacs szerint:

    Hát a Google eléggé le volt maradva az Apple mögött, sőt egy picit még most is le van, mert már évekkel ezelőtt – még kikapcsolt állapotban is napokig – mentette maga a hardver elem az adatokat (GPS pozíció, gyorsulási irányok, …).

  6. Sándor Török szerint:

    De le lehet tiltani!

  7. Sándor Török szerint:

    Sajnos tud követni,minden esetben!

  8. Rácz András szerint:

    Pontosabban : nem azt tudja megállapítani ,hogy hol van a telefon tulajdonosa , hanem azt ,hogy hol van a telefon ? Ha otthon hagyod a telefont a Google nem tudja ,hogy TE merre jársz.

  9. Tibor Simon szerint:

    A G Data tán megoldja ezt a problémát?Nem szép más lovát ócsárolni…

  10. Zoltán Szép szerint:

    Nyilván nem ez a valódi ok. Egy interneten továbbított üzenet vagy csomag nem fut be gyorsabban a földrajzi adatok ismeretében, ez máshogy megy…
    Az sms (amit sim nélkül nem lehet kézbesíteni) más, ott ha ismert, hogy mrlyik adótornyot kell megcímezni az gyorsíthatna a kézbesítésen, de ez meg a mobilszolgáltatók hatásköre, nem a guglié…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Google mindig tudja, hol vagy?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.