Az Intel chipek alapvető tervezési hibája miatt jelentősen át kell írni a Linux és Windows operációs rendszerek magját, hogy a processzor szintű biztonsági hibát el lehessen hárítani. Az előzetes tesztek szerint a kernelszintű javítás miatt a futtatott alkalmazástól és a processzor típusától függően 5-30 százalékkal is csökkenhet a számítógép teljesítménye.

Az Apple 64 bites operációs rendszere is érintett a hibában, miután gépeibe 2005 óta Intel processzorokat építenek be. A hiba az Intel x86-64-es hardvereket érinti. Elhárításához az operációs rendszerek magját kell újraírni vagy vásárolhatunk egy másik, tervezési hiba nélküli processzort.

Az Intel egyelőre nem ismertette hivatalosan a tervezési hibát, de a Microsoft gyorsan lépett, és már elérhetővé tette a hibajavítást. Egyes Linux kernelek javításai már elérhetőek, ám azokat úgy álcázták, hogy ne lehessen rájönni, pontosan milyen hibát orvosolnak.

Védett területhez férnek hozzá

A The Register brit lap értesülései szerint az elmúlt tíz évben gyártott Intel processzorokat érinti a hiba: a sima felhasználói programok is hozzáférhetnek valamilyen szinten a védett kernel memória területekhez – ahol jelszavak, felhasználói nevek is lehetnek.

Amikor egy program működése során valamilyen hasznos dolgot tesz, például beleír egy fájlba, vagy kinyit egy hálózati kapcsolatot, a processzor ellenőrzését ideiglenesen a kernelnek adja át, hogy elvégezhesse a feladatot. Hogy az átállás és visszaállás a felhasználói és kernel mód között hatékonyan lezajlódjon, a kernel jelen van a folyamatok virtuális memória címtárában, noha láthatatlan a programok számára.

A hibajavításban a kernel memóriáját teljesen elkülönítik a felhasználói folyamatoktól a Kernel Page Table Isolation (KPTI) segítségével. A KPTI javítás egy teljesen új címre költözteti a kernelt, nemcsak láthatatlanná teszi a folyamatok számára. Az elkülönítés miatt az átváltás időigényesebb folyamat lett, ez okozza a programok, és így a számítógép lassulását. Hogy pontosan mennyivel kell várnunk egy-egy folyamatnál, azt még nem tudni. A hiba nemhivatalos, mélyebb szakértői leírását itt olvashatjuk el.

Szakemberek szerint főleg a virtualizált környezetek esetében várható jelentősebb teljesítménylassulás. Az Amazon vagy a Google felhőszolgáltatása, ahogy a Microsoft-é is támadások kereszttüzébe kerülhet – nem véletlen, hogy a szolgáltatók közül többen is jövő hétre karbantartási munkálatokat jelentettek be.

A hiba az egész évet meghatározhatja, hiszen a legtöbb vállalat működése a végtelenségig optimalizált, és nem engedhet meg magának 20-30 százalékos teljesítménycsökkenést. Ugyanakkor a hibajavítást természetesen telepíteni kell, hiszen a biztonság is fontos szempont.

8 Comments

 1. Kuti Zoltan szerint:

  Akkor ez a Windows frissitèssel van a probléma nem a cpu hibája. Ha ettől belassulna a pc

 2. Bőhm Richárd szerint:

  az AMD-s procik hibájáról illetve javításáról is várható hasonló cikk? 🙂

 3. Game Channel – Ehhez mit szóltok? 🙂 Azért könnyen lehet, hogy nem lesz olyan forró ez a kása, mint amilyennek elsőre kinéz!

  • Kálnai Lajos szerint:

   Ugyan, ez csak marketing, hogy több proci fogyjon el, nekem egy G4560-as Intel procim van, és van 1-2 barátom akiknek i7 7700K vagy, ill i5-ös (azt nem tudom milyen), de 1%-k lassulás sincsen a gépben, ez a proci hiszti csak félelem keltés.

  • Hát, telepítetted már a Windows frissítést?

  • Kálnai Lajos szerint:

   G Data Magyarország Igen, ahogy megjelent, semmi lassulást nem tapasztalok, mint mondtam, ez humbuk, marketing, megfélemlítés módjára.. 😂
   Az ilyen híreket nem szoktam bevenni, amíg nem tapasztalom, nem a Ti cikketekkel van bajom, de ez kamu amit írnak a proci gyártósok.

  • Ezért is írtuk, hogy reméljük, nem lesz olyan forró a kása… A különböző rendszereket egyébként különböző módon érintheti a probléma (illetve a rá adott megoldás), feltehetően folytatódni fog még ez az ügy egy darabig. 🙂

  • Kálnai Lajos szerint:

   G Data Magyarország Majd az illető akinek ez a fejébe pattant, majd jobban meggondolja magát hogy egyes embereket nem verhet át egy rémhírrel csak hogy több termék fogyjon, ha azt akarja a cég hogy jobban fogyjon, csináják úgy hogy jobban megérje, pl: olcsóbban, vagy kedvezményesen xy ideig, nekem ez a vélemény az egészről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lelassul a számítógépünk?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.