Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből. Egyes országokban a különbség 16-szoros is lehet. Nemcsak azért éri meg IT biztonsági tudásunkat a jó érdekében használni, mert így lelkiismeretünk tiszta marad, hanem azért is, mert jól fizető szakma. 

A legtöbbet kereső etikus hackerek 2,7-szer több pénzt keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök. Sajnos magyar adatok nem állnak rendelkezésünkre, a The 2018 Hacker Report kiadvány hazánkkal nem foglalkozik. Ha a Hays 2017-es Salary Guide-ban lévő adatokat vesszük alapul, ahol egy tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő kezdő bruttó fizetése 550 ezer forint, akkor egy hazai etikus hacker 1,48 millió forintot is kereshet havonta (ez a szám persze csak spekuláció, amely feltételezi, hogy a különböző állásokhoz tartozó fizetések aránya megegyezik!).

Nem a pénz hajtja őket

A különbségek igencsak kiemelkedők India és Argentína esetében, ahol egy fehérkalapos etikus hacker 16-szor, illetve 15,6-szor többet keres, mint egy szoftverfejlesztő. A hibák keresése jó megélhetést biztosít Egyiptomban, Hongkongban és a Fülöp-szigeteken, ahol a szorzók 8,1 és 5,4 között alakulnak.

A kutatásból az is kiderül, hogy 2016 óta a pénz csupán a negyedik legfontosabb motiváló ok, amiért az emberek foglalkoznak az IT biztonsággal. A fehérkalapos hackerek a tudásvágy hajtja, hogy tanulni tudnak újabb és újabb technikákat, a kihívások fontosak számukra, és szórakoztatja is őket a dolog.

A tanulmány érdekes felfedezése, hogy négy hackerből egy azért nem tudta jelezni az adott cég termékében felfedezett hibát, mert nem állt erre megfelelő csatorna. A megkérdezettek háromnegyede szerint a cégek sokkal megértőbbek és nyitottabbak a hibák befogadása terén, mint korábban voltak. Az etikus hackerek közel 90 százaléka 35 évnél fiatalabb, és többnyire saját maguk tanulták ki a szakmát, szinte felük szabadidejükben, az IT iparágban betöltött teljes munkaidős állás mellett hackerkednek. És noha a kutatás a biztonsági hibákat kutatók nemét nem jelzi, nagy valószínűséggel többségük férfi.

Egyébként meglepően sok pénzt lehet keresni ágytesztelőként is, Roisin Madigan tanuló napi 1000 fontot kapott (kb. 360 ezer forint) egy luxuságyakat gyártó cégtől, hogy aludjon. Ehhez képest a játéktesztelők lényegesen rosszabbul keresnek, a csúszdatesztelők fizetésével viszont nincs baj, de rendkívül nehéz egy ilyen állást megcsípni. Ráadásul ez a munka fizikai veszélyekkel is jár!

A tanulság tehát, hogy nem rossz dolog programozni tanulni.

3 Comments

  1. Névtelen szerint:

    Ágy tesztelőnek hol lehet jelentkezni ?

  2. Névtelen szerint:

    Alvastesztelo agyban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jól fizet a hibavadászat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.